Kyjev odmieta diskusiu o zrušení sankcií voči Lukoilu. Neznižujú energetickú bezpečnosť Slovenska, tvrdí ukrajinský premiér

31.7.2024 16:30 , Aktualizované: 31.7.2024 18:50

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v stredu vyhlásil, že sankcie Kyjeva zakazujúce tranzit ropy ruského producenta Lukoil nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska. Informuje o tom agentúra Reuters.

Vo vyhlásení na sieti Telegram napísal, že zrušenie sankcií nie je predmetom diskusie. Dodal, že Kyjev má od Európskej únie v tomto rozhodnutí "úplné pochopenie".

Ukrajina v stredu 17. júla ukončila tranzit ropy ruskej spoločnosti Lukoil cez svoje územie do Maďarska a na Slovensko, pretože Kyjev zaradil túto spoločnosť na svoj sankčný zoznam.

Volajú po obnove tranzitu

Ropu z Ruska do týchto dvoch krajín dodáva ropovod Družba, prechádzajúci cez Ukrajinu. Budapešť a Bratislava vyzvali Európsku komisiu, aby začala s Kyjevom konzultácie z dôvodu pozastavenia tranzitu ruskej ropy zo strany Ukrajiny.

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa slovenského úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá, pretože náhradné zdroje ropy sú drahšie a nemusia technologicky vyhovovať.

Pozrite si archívnu reportáž o tranzite ropy z 26. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok