Zastupuje americký vidiek, hlasoval za financovanie vojenských aktivít a obhajuje ženy i LGBT+. Kto je Tim Walz?

6.8.2024 17:36

Prečítajte si vizitku guvernéra Minnesoty Tima Walza (60), ktorého si demokratická kandidátka Kamala Harrisová vybrala za svojho kandidáta na viceprezidenta v novembrových prezidentských voľbách.

walz
Foto: TASR/AP

Kritizoval Trumpa

Predtým bol 12 rokov členom Snemovne reprezentantov za prvý minnesotský kongresový obvod. Viac ako 20 rokov slúžil aj v armáde a ako učiteľ na štátnej škole.

Podľa agentúry Reuters je populárny medzi bielymi voličmi z vidieka, ktorí v minulých rokoch hlasovali za Donalda Trumpa - súčasného exprezidenta a Harrisovho republikánskeho súpera v jesenných prezidentských voľbách.

Ako predseda Združenia demokratických guvernérov sa Walz podieľa na súčasnej volebnej kampani, v ktorej bol pôvodným kandidátom demokratov súčasný prezident Joe Biden. Po tom, ako bol Biden kritizovaný za slabý výkon v televíznej debate s Trumpom, Walz novinárom povedal, že Bidenov výkon bol slabý, ale dodal, že verí, že Biden je vhodný na výkon funkcie.

"Samozrejme, že sme, podobne ako mnohí Američania, trochu znepokojení. Sme znepokojení, pretože hrozba Trumpovho prezidentovania nie je len teoretická," povedal s tým, že predchádzajúce pôsobenie Trumpa v úrade sprevádzal "chaos a deštrukcia".

Po tom, ako Biden v júli oznámil, že odstupuje zo svojej predvolebnej kampane, Walz bol medzi prvými demokratickými guvernérmi, ktorí oznámili, že podporujú viceprezidentku Harrisovú v jej kandidatúre na post v Bielom dome.

Má progresívny program

V Snemovni reprezentantov Walz pôsobil vo výbore pre poľnohospodárstvo, vo výbore pre záležitosti veteránov a vo výbore pre ozbrojené sily. Komentátori ho často hodnotili ako centristu a jeho postoje ako umiernené až liberálne. V Kongrese patril k tým politikom, ktorí hlasovali za návrhy zákonov predložené demokratmi aj republikánmi.

Okrem iného bol proti plánu prezidenta Georgea W. Busha zvýšiť počet amerických vojakov v Iraku, ale hlasoval za pokračovanie financovania vojenských operácií v Iraku aj v Afganistane. Agentúra Reuters uvádza, že počas svojho pôsobenia v Snemovni reprezentantov, kde zastupoval vidiecky okres, obhajoval záujmy farmárov a podporoval práva na zbrane.

Walz je známy aj ako obhajca práva žien na interrupciu alebo práv komunity LGBT. Je silným obhajcom záujmov vojenských veteránov. Minulý rok po 7. októbri odsúdil útoky teroristického hnutia Hamas v Izraeli. Kritizuje vplyv izraelských vojenských aktivít na civilistov a podporuje prímerie v Gaze.

Ako guvernér Minnesoty presadzoval progresívny program, ktorý zahŕňa bezplatné stravovanie v školách, boj proti klimatickým zmenám alebo zníženie daní pre strednú triedu a rozšírenie platenej dovolenky. Do pozornosti médií sa dostal napríklad v súvislosti s protestmi po smrti černocha Georgea Floyda v máji 2020.

V Minnesote Walz okrem iného presadzoval právne predpisy týkajúce sa reformy polície a zodpovednosti. Po násilných demonštráciách tiež plne zmobilizoval Národnú gardu.

Pozrite si rozhovor o tom, prečo si Kamala Harrisová vybrala práve Tima Walza:

Dlhoročný člen Národnej gardy

Walz sa narodil 6. apríla 1964 vo West Pointe v štáte Nebraska v rodine správcu verejnej školy a komunitného aktivistu. Po skončení strednej školy Walz pracoval v poľnohospodárstve a začal slúžiť aj v Národnej garde. Neskôr študoval sociálne vedy na Chadron State College a potom začal učiť, okrem iného v indiánskej rezervácii alebo v Číne.

V roku 1994 sa oženil s učiteľkou Gwen Whippleovou a presťahovali sa do Minnesoty, rodného štátu jeho manželky. Pracoval ako učiteľ a futbalový tréner v Mankate. Spolu s manželkou organizovali letné vzdelávacie výlety pre stredoškolákov do Číny. Ďalšie pedagogické vzdelanie získal aj na Minnesotskej štátnej univerzite v Mankate.

Celkovo bol 24 rokov členom Národnej gardy. Slúžil v Arkansase, Minnesote a na polárnom kruhu. Bol nasadený aj v zahraničí, ale nezapojil sa do bojov. Slúžil aj v Európe, kde jeho úlohou bolo podporiť operáciu Trvalá sloboda v Afganistane.

Do politiky sa zapojil ako dobrovoľník v prezidentskej kampani Johna Kerryho v roku 2004. V roku 2006 oznámil svoju kandidatúru do Kongresu a v novembrových voľbách toho roku porazil súčasného republikánskeho kongresmana Gila Gutknechta. Svoje kreslo obhájil aj v rokoch 2008, 2010, 2012, 2014 a 2016.

Walz a jeho manželka majú dve deti. Je držiteľom niekoľkých vojenských vyznamenaní.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok