Je to oficiálne. Harrisová získala nomináciu Demokratickej strany, delegáti jej prejavili takmer stopercentnú dôveru

6.8.2024 07:00 , Aktualizované: 6.8.2024 07:14

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová získala v hlasovaní o nominácii do prezidentských volieb v Spojených štátoch hlasy 99 percent delegátov zjazdu Demokratickej strany. Po skončení päťdňového online hlasovania to podľa agentúry AP uviedlo stranícke vedenie.

kamala harrisova
Foto: TASR/AP

To, že má Harrisová podporu dostatočného počtu delegátov, aby sa stala prezidentskou kandidátkou demokratov vo voľbách 5. novembra, oznámila strana už minulý týždeň. Viceprezidentka bola v elektronickom hlasovaní jedinou kandidátkou, jej nomináciu musí teraz formálne potvrdiť zjazd, ktorý sa začína 19. augusta.

Čaká ju výber kandidáta na viceprezidenta

Hlasovanie bolo nutné usporiadať po tom, ako súčasný prezident Joe Biden, ktorý zvíťazil v straníckych primárkach, odstúpil v júli z prezidentskej kampane. Zhruba 4500 delegátov národného zjazdu Demokratickej strany začalo hlasovať o nominácii Harrisovej prostredníctvom zabezpečeného e-mailu vo štvrtok a hlasovanie pokračovalo až do pondelkového večera.

Harrisová si zatiaľ nevybrala do kampane kandidáta na viceprezidenta, očakáva sa, že tak urobí v najbližšej dobe, možno už utorok. Podľa agentúry Reuters sú v jej užšom výbere už len guvernér štátu Pensylvánia Josh Shapiro a guvernér štátu Minnesota Tim Walz.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok