Harrisová si vybrala svojho kandidáta na viceprezidenta. Je ním guvernér Walz

6.8.2024 15:01 , Aktualizované: 6.8.2024 19:16

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová si za svojho kandidáta na viceprezidenta do novembrových prezidentských volieb vybrala guvernéra Minnesoty Tima Walza. Harrisová to oficiálne potvrdila na sociálnej sieti, kde vyzdvihla Walzovo úsilie o ochranu reprodukčných práv žien či jeho vzťah k rodine.

Reakcie oboch politikov

"Je to najväčšia pocta v mojom živote," uviedol Walz. Dvojica spolu v noci na stredu 7. augusta prvýkrát oficiálne vystúpi na mítingu vo Filadelfii.

"Jednou z vecí, ktorá ma na Timovi zaujala, je jeho hlboké presvedčenie o boji za rodiny strednej triedy. Je to osobné," uviedla Harrisová.

Walza predstavila ako človeka vyrastajúceho v neľahkých pomeroch a spomenula jeho post stredoškolského učiteľa či pôsobenie v Národnej garde. "Vytvoríme skvelý tím. Tieto voľby vyhráme," doplnila Harrisová.

Len niekoľko minút po jej oznámení sa na stránkach kampane Harrisovej objavili fotografie oboch politikov.

Denník The New York Times poznamenal, že nanovo si podporovatelia existujúcej viceprezidentky môžu zakúpiť predmety s jej aj Walzovým menom, a to vrátane hrnčekov, tričiek alebo napríklad cedule na umiestnenie na predzáhradku.

Kto to je?

Walz, 60-ročný veterán americkej národnej gardy a bývalý učiteľ, bol v roku 2006 zvolený do Snemovne reprezentantov USA v obvode, ktorý je naklonený republikánom, a vo funkcii pôsobil 12 rokov, kým bol v roku 2018 zvolený za guvernéra štátu Minnesota.

Ako guvernér presadzoval progresívny program, ktorý zahŕňa bezplatné školské stravovanie, boj proti zmene klímy či za zníženie daní pre strednú triedu a rozšírenie platenej dovolenky.

Walz sa tiež dlhodobo presadzuje o reprodukčné práva žien. Počas svojho pôsobenia v Snemovni reprezentantov USA, kde zastupoval vidiecky okres, obhajoval záujmy poľnohospodárov a podporoval práva na držanie zbraní, pripomenula agentúra Reuters.

Harrisová si podľa americkej tlače Walze vybrala zrejme s cieľom osloviť širší okruh belošských voličov z vidieka, ktorí v minulých rokoch dali svoj hlas republikánovi Donaldovi Trumpovi, s ktorým sa viceprezidentka zrejme stretne v prezidentských voľbách 5. novembra.

Výber Walza na post viceprezidenta bol skvelým rozhodnutím. Uviedol to americký prezident Joe Biden, podľa ktorého Walz spolu s Kamalou Harrisovou budú silným hlasom pracujúcich ľudí a americkej strednej triedy. Gratulácie a slová chvály k novooznámenému kandidátovi vyjadrili aj ďalší demokrati, naopak republikáni označili Walza za príliš liberálneho či ľavicového.

"Budú najsilnejšími obhajcami našich osobných slobôd a našej demokracie," uviedol Biden v príspevku na sociálnej sieti X. Walz podľa neho v úlohe guvernéra preukázal, že je "silný, zásadový a efektívny vodca".

"Walz verí, že vláda je tu od toho, aby nám slúžila. Nie len niektorým, ale nám všetkým," napísal na platforme X bývalý americký prezident Barack Obama a dodal, že tieto vlastnosti z Walza urobí skvelého viceprezidenta.

"Rovnako ako Kamala Harrisová je Tim Walz nebezpečne liberálny extrémista," uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa Trumpovej kampane. "Hoci sa Walz bude snažiť predstaviť ako prístupný umiernenec, z jeho práce vyplýva, že dôsledne podporuje tých najliberálnejších politikov," uviedlo združenie guvernérov Republikánskej strany.

"Harrisová-Walz: najľavicovejšia kandidátka v americkej histórii," uviedol konzervatívny guvernér Floridy Ron de Santis, ktorý sa uchádzal o republikánsku nomináciu na prezidenta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok