Mala to byť ukážka tolerancie, no je z nej medzinárodný škandál. Ženský box v Paríži zatienil "spor o pohlavie"

Box v Paríži 2024 zatienil spor o právo dvoch zápasníčok zúčastniť sa ženskej súťaže. Alžírčanka Imane Khelifová a Taiwančanka Lin Yu-tingová majú zaručené minimálne bronzové medaily. Minulý rok však boli z majstrovstiev sveta diskvalifikované.

olympiáda Imane Khelif
Foto: TASR/AP
Alžírčanka Imane Khelifová

Inštitúciou, ktorá dohliadala na majstrovstvá sveta v roku 2023, bola Medzinárodná boxerská asociácia (IBA), ktorá uviedla, že obe bojovníčky neprešli testami spôsobilosti na základe pohlavia.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) však spochybnil ich spoľahlivosť a naznačil, že to, čo sa deje, je "politicky motivovaná kultúrna vojna", píše britský portál BBC.

V júni 2023 pritom MOV zbavil IBA štatútu svetového riadiaceho orgánu tohto športu pre obavy týkajúce sa spôsobu jeho riadenia.

Netransparentné riadenie a korupcia

IBA, predtým známa ako AIBA, bola založená v roku 1946 ako celosvetový riadiaci orgán pre amatérsky box. Medzinárodný olympijský výbor ju uznal za riadiacu inštitúciu tohto športu až do roku 2019, keď jej pozastavil činnosť.

Dôvodom boli problémy s riadením a údajná korupcia. To viedlo k hrozbe úplného vyradenia boxu ako športovej disciplíny na OH 2028.

Pozrite si rozhovor s lekárkou o zdravotnej starostlivosti o olympionikov.

Bojové športy a etika

V roku 2022 nezávislé vyšetrovanie uviedlo, že box musí prijať opatrenia v etických otázkach, aby si zabezpečil svoju olympijskú budúcnosť.

Člen vyšetrovacej komisie Richard McLaren vo svojej záverečnej správe podrobne opísal desaťročia zlého finančného hospodárenia a podvodov, porušovanie pravidiel v ringu a nedostatočné programy odbornej prípravy rozhodcov, sudcov a funkcionárov.

Prezident IBA a jeho vzťahy s Kremľom

Súčasný prezident Medzinárodnej boxerskej asociácie Umar Kremlev je považovaný za osobu s úzkymi väzbami na Moskvu. Pod jeho vedením patril medzi hlavných sponzorov IBA ruský štátny energetický gigant Gazprom.

Medzinárodný olympijský výbor uviedol, že je "mimoriadne znepokojený" a obáva o olympijskú budúcnosť tohto športu.

Kontroverzné majstrovstvá

Majstrovstvá sveta 2023 sa konali v dvoch krajinách. Ženské boli v marci v Indii a mužské v apríli a máji v Uzbekistane.

Celkovo 19 krajín vrátane Veľkej Británie a USA majstrovstvá bojkotovalo po tom, ako bolo umožnené ruským a bieloruským boxerom súťažiť pod vlajkami svojich krajín, čo bolo v rozpore s pravidlami po invázii na Ukrajinu.

Kremlev vtedy nešetril urážkami na bojkotujúcich ľudí, ktorí podľa neho porušujú "integritu športu a kultúry".

Stopka na stupňoch víťazov

Na majstrovstvách sveta súťažila Alžírčanka Khelifová vo welterovej váhe. Niekoľko hodín pred zápasom o zlato proti Číňanke Jang Liou asociácia vyradila Khelifovú na základe problematického testu rodovej spôsobilosti.

Na tých istých majstrovstvách sveta bola Taiwančanke Lin Yu-tingovej zasa odobratá bronzová medaila.

IBA uviedla, že bojovníčky "nesplnili kritériá oprávnenosti na účasť v súťaži žien, ktoré sú stanovené a uvedené v predpisoch IBA".

Spoľahlivosť rodových testov

BBC sa zatiaľ nepodarilo zistiť, z čoho pozostávali testy spôsobilosti. Nie je ani známe, ako sa na testy dohliadalo.

V rozhovore pre britský denník výkonný riaditeľ IBA Chris Roberts uviedol, že v "oboch prípadoch" sa našli mužské chromozómy XY. Upresnil však, že v tom mohli zohrať rolu aj "rôzne aspekty", a preto sa organizácia nemôže zaviazať, že bude bojovníčky označovať ako "biologicky mužských".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok