Po zápase prišli zmiešané reakcie. Kontroverzná alžírska boxerka má istú medailu, jej predošlú súperku chcú odškodniť

4.8.2024 10:38

Alžírska boxerka Imane Khelifová zvíťazila vo štvrťfinálovom zápase olympijského turnaja nad Maďarkou Lucou Annou Hamoriovou na body a v kategórii do 66 kg má istotu medaily. Pre Alžírsko pôjde o prvú medailu v boxe od roku 2000. Na turnaji upútala pozornosť po tom, ako za 46 sekúnd porazila Talianku Angelu Cariniovú. Tá by za prehru mala dostať odškodné.

Paris_Olympics_Day_8_Photo_Gallery584734.jpg
Foto:

V súboji o finále sa stretne s Janjaem Suwannaphengovou z Thajska, ktorá takisto na body po troch kolách zdolala Turkyňu Busenaz Surmeneliovú.

Zdolaní semifinalisti si v olympijskom boxerskom turnaji automaticky odnášajú bronzové medaily. Khelifová zdolala v predošlom zápase Talianku Angelu Cariniovú už po 46 sekundách a následne sa stala predmetom diskusií na sociálnych sieťach. Spoločne s Lin Ju-ting (do 57 kg) z Tajwanu čelili ostrým narážkam a obvineniam z vysokého obsahu mužského hormónu testosterón a mnohí ich súperenie v ženskom turnaji označili za neférové.

Obe boxerky sa predstavili aj na predošlých OH v Tokiu, na ktorých nezískali cenný kov. Na MS v roku 2023 ich diskvalifikovali po tom, čo nesplnili pravidlá Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA), ktoré bránia športovcom s mužskými chromozómami XY súťažiť v ženských súťažiach. Boxerský turnaj v Paríži organizuje Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorý v roku 2023 zbavil IBA medzinárodného uznania v súvislosti s otázkami riadenia a financií.

Odškodné

A bola to práve IBA, ktorá oznámila, že Talianku Cariniovú odškodní za prehratý zápas na olympiáde sumou 45-tisíc eur.

„Nechápem, prečo zabili ženský box. V ringu by mali z bezpečnostných dôvodov bojovať len spôsobilé športovkyne. Nemohol som sa pozerať na jej slzy,“ uviedol vo vyhlásení šéf IBA Umar Kremľov, píše iDnes.

Polovicou z čiastky sa IBA rozhodla odmeniť aj trénera Cariniovej a národnú federáciu. Taliansky boxový zväz FPI však uviedol, že sa peniaze nechystá prijať. Podľa talianskej agentúry ANSA sa rovnako rozhodla aj samotná boxerka, ktorá nemyslí na to, že by odmenu prijala.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok