Mala to byť ukážka tolerancie, no je z nej medzinárodný škandál. Ženský box v Paríži zatienil "spor o pohlavie"

Box v Paríži 2024 zatienil spor o právo dvoch zápasníčok zúčastniť sa ženskej súťaže. Alžírčanka Imane Khelifová a Taiwančanka Lin Yu-tingová majú zaručené minimálne bronzové medaily. Minulý rok však boli z majstrovstiev sveta diskvalifikované.

olympiáda Imane Khelif
Foto: TASR/AP
Alžírčanka Imane Khelifová

Obete chybného rozhodnutia

Nešpecifikované testy spôsobilosti boli podľa neho vykonané v dôsledku "pretrvávajúcich obáv", ktoré vyjadrili iní bojovníci, tréneri aj lekárska komisia.

"Nevieme, aký bol protokol, nevieme, či bol test presný, nevieme, či máme testu veriť," spochybnil jeho legitimitu hovorca MOV Mark Adams.

Medzinárodný olympijský výbor sa k posledným medializovaným správam o spôsobilosti účastníčok vyjadril, že Khelifová a Linová sa stali "obeťami náhleho a svojvoľného rozhodnutia IBA, ktoré viedlo k náhlej diskvalifikácii bez akéhokoľvek riadneho procesu".

Zákaz transrodových športovcov

MOV vydal koncom roka 2021 nové usmernenie o transrodových športovcoch v ženskom športe. Tým sa zodpovednosť za určenie kritérií v športových disciplínach presunula na jednotlivé federácie.

Táto smernica vstúpila do platnosti v nadväznosti na OH v Tokiu v roku 2020, keď sa vzpieračka Laurel Hubbardová stala prvou transrodovou športovkyňou, ktorá súťažila na olympijských hrách v inej rodovej kategórii.

Odvtedy mnohé športy zakázali účasť transrodových žien v ženských kategóriách, medzi ktorými bola napríklad atletika, vodné športy a oba druhy ragby.

Inakosť do športu patrí

Pravidlá sa však uplatňujú rôzne, čo v konečnom dôsledku znamená, že v niektorých disciplínach môžu transrodoví reprezentanti súťažiť. Jedným z nich je aj box, keďže MOV neaktualizoval pravidlá kritérií spôsobilosti.

V súvislosti s nejasným uplatnením kritérií výbor uviedol, že podporuje účasť každého športovca, ktorý splnil kritériá spôsobilosti súťažiť na olympijských hrách a dodáva, že "nebude diskriminovať športovca na základe jeho rodovej identity alebo pohlavných znakov".

Favoritky v centre pozornosti

O oboch prípadoch transrodových športovkýň bola verejnosť oboznámená už počas minuloročných majstrovstiev, aj keď nie v tak veľkom rozsahu ako v Európe alebo USA.

Vzhľadom na rastúcu pozornosť venovanú ženskému športu a osobám s rozdielnym pohlavným vývojom médiá okamžite informovali, že títo športovci budú súťažiť v ženskej kategórii, čo okamžite vyvolalo veľkú vlnu kritiky.

Odkaz pre športovú komunitu

Medzinárodný olympijský výbor však aj naďalej trvá na tom, že bojovníčky sa "narodili ako ženy a boli vychované ako ženy". Boxerská asociácia ale oponuje, že ich testy nepreukázali spôsobilosť pre ženský box a tým pádom je ich kvalifikácia otázna.

V reakcii na to plánuje IBA usporiadať tlačovú konferenciu, na ktorej chce uviesť ďalšie podrobnosti o testoch z majstrovstiev sveta 2023.

V utorok (6. augusta) a v stredu (7. augusta) čakajú Khelifovú a Yu-tingovú semifinálové zápasy, v ktorých by sa mohli priblížiť k vysnívanému olympijskému zlatu.

Pozrite si časť relácie Téma o boxerskom zápase z 5. augusta 2024:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok