Životný zápas Schmiedlovej. Víťazstvom nad Swiatekovou by prekvapila, už teraz je však zapísaná v slovenskej histórii (+anketa)

2.8.2024 09:40

Neúspech zo semifinále treba hodiť za hlavu a sústrediť sa na najdôležitejší zápas kariéry. Takto nejako by mala premýšľať slovenská nečakaná medailová nádej Anna Karolína Schmiedlová. Celý turnaj zdolávala favoritky, na ďalšiu už však nestačila. Napriek prehre tenistku čaká ešte jeden zápas - o tretie miesto proti svetovej jednotke Poľke Ige Swiatekovej.

schmiedlová
Foto: TASR/AP

Olympijské účasti

Pre Schmiedlovú to je druhý štart pod piatimi kruhmi. Na OH 2016 v Riu de Janeiru v prvom kole zdolala Talianku Robertu Vinciovú 7:5, 6:4, v druhom prehrala s Ruskou Jekaterinou Makarovovou 6:3, 4:6, 2:6.

Tentoraz sa jej darí oveľa viac, keď zdolala štyri rebríčkovo vyššie postavené súperky. Začala víťazstvom 2:0 na sety proti Britke Katie Boulterovej, rovnaký triumf zopakovala aj proti Brazílčanke Beatriz Haddad Maiaovej. Prvá menovaná je aktuálne vo svetovom rankingu na 34. priečke, druhá na 22. pozícii.

V osemfinále ju čakala súperka ešte vyššieho rangu - Talianka Jasmine Paoliniová. Svetovú päťku dokázala zdolať po trojsetovej dráme. Nezľakla sa ani hráčky číslo desať v rebríčku Češky Barbory Krejčíkovej, ktorú pokorila v dvoch setoch.

Nestačila až na Vekičovú, ktorej patrí 21. priečka v rebríčku. „Kaju“ stále čaká súboj o bronz, tentoraz však proti najsilnejšej možnej súperke - svetovej jednotke Swiatekovej.

Slovenská rekordérka

Od čias Miloša Mečířa a jeho triumfu na OH v Soule v roku 1988 nemalo Slovensko na olympijskom turnaji svojho zástupcu medzi poslednými ôsmimi hráčmi.

Schmiedlová za celý turnaj vylepšila slovenské singlové tenisové maximum v ére samostatnosti, keďže bude bojovať o tretie miesto vo dvojhre na OH v Paríži.

Daniela Hantuchová postúpila na OH 2012 v Londýne do osemfinále rovnako ako Dominika Cibulková na OH 2008 v Pekingu i Karina Cíleková Habšudová na OH 2000 v Sydney aj na OH 1996 v Atlante.

Za éry ČSSR vybojoval Miloslav Mečíř na OH 1988 v Soule zlatú medailu vo dvojhre a bronzovú vo štvorhre po boku Milana Šrejbera.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok