Schmiedlová na letnej olympiáde zabojuje o medaily. Češke Krejčíkovej nedala žiadnu šancu

31.7.2024 10:00 , Aktualizované: 31.7.2024 17:22

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová dosiahla najväčší úspech v kariére, keď postúpila do semifinále olympijského tenisového turnaja. Areál v Roland Garrose jej sedí, premohla už štyri vyššie postavené súperky. Aktuálnu víťazku Wimbledonu Češku Barboru Krejčíkovú zdolala v dvoch setoch.

schmiedlová
Foto: TASR/AP

Jej semifinálovou súperkou bude vo štvrtok Chorvátka Donna Vekičová, turnajová trinástka zdolala dvanástu nasadenú Ukrajinku Martu Kosťukovú 6:4, 2:6, 7:6 (8).

Mečír, ktorý je od roku 2022 prezident Slovenského tenisového zväzu, vysoko vyzdvihol úspech Schmiedlovej.

„Veľmi sa teším z Kajkinho úspechu a veľmi jej ho prajem. V priebehu turnaja už zdolala super hráčky a verím, že ešte nepovedala posledné slovo. Dúfam, že nás ešte prekvapí a získa olympijskú medailu,“ uviedol olympijský šampión zo Soulu.

Najlepší výsledok kariéry

Z úspechu sa teší aj samotná Karolína. "Je to jednoznačne najlepší výsledok kariéry, z ktorého mám veľkú radosť. Zdolala som štyri oveľa vyššie postavené hráčky. Pred začiatkom turnaja som nemala čo stratiť, semifinále som vôbec nečakala. Vedela som, že proti Barbore môžem vyhrať, hrala som dobrý, odvážny tenis. Nerobila som chyby a bola som maximálne sústredená. Pamätám si ju z juniorských čias, má nepríjemnú hru, no dnes som bola na takej vlne, že som si verila. Dobre som cítila údery, pomohla som si servisom. Čakajú ma ešte dva zápasy, na medailu dopredu nemyslím, lebo by ma to zbytočne zväzovalo. Už to, že som medzi elitnou štvoricou, je obrovská úspech," uviedla Schmiedlová pre STVR.

Výborná kondička

Na dvoroch Roland Garros hrala už štvrtý deň za sebou a vyradila obe finalistky tohtoročného Wimbledonu. V stredu šampiónku Krejčíkovú a deň predtým Talianku Jasmine Paoliniovú (7:5, 3:6, 7:5). K senzačným výkonom i výsledkom jej pomáha aj výborná kondička: "Myslím si, že som celkom dobre pripravená. Mám za sebou veľa zápasov a snažím sa pracovať aj na kondičke, keďže je to dôležité pre moju hru. Zvládla som od včera zregenerovať, dvakrát som mala ľadovú vaňu a bola som aj u fyzioterapeuta."

Dvadsaťdeväťročná Schmiedlová nebola ani v jednom zápase v pozícii favoritky, no momentálne ju delí od medaily jedno víťazstvo. "Od začiatku sa mi hrá dobre s pocitom, že nemám čo stratiť. Snažila som sa nepokaziť si to a hrať stále tú dobrú hru. Chcela som sa podať čo najlepší výkon a keď som už začala viesť, cítila som, že je tam šanca, ale nesmiem robiť veľa chýb a udržať si odvážnu hru," priblížila Schmidlová. O víťazstve začala rozmýšľať až v poslednom geme.

"Cítila som, že je to ťažké, aj za stavu 3:2 boli dva náročné gemy, keď hrala na hranici rizika a išla silno do servisu aj returnu  Inde by mi to robilo problém, ale dnes som už na takej vlne, že som si to ustrážila," opísala tenistka svoje pocity v zápase. Olympiádu vnímajú podľa nej bežní ľudia viac ako grandslamové turnaje: "Je to raz za štyri roky a máme tu aj málo športovcov. Z každého jedného je teda veľká radosť. Som rada, že krajina môže mať takýto zážitok."

Vníma už aj tlak

Čo sa týka semifinálových súperiek, nepreferuje ani jednu z ukrajinsko-chorvátskej dvojice. "Je to asi jedno, ani s jednou som v poslednej dobe nehrala. Sú rebríčkovo aj výsledkami také podobné, uvidíme," dodala Schmiedlová, ktorá začína podľa vlastných slov už vnímať aj tlak a veľkosť svojho úspechu: "Doteraz som si to nepripúšťala, hovorila som si, že každý zápas čo vyhrám, bude super a bude to zážitok. Už je ťažšie na to nemyslieť, ale to, že som v top štyri je výborné."

Anna Karolína Schmiedlová 2-0 Barbora Krejčíková

Druhý set: 6:2

6 - 2 Je to tam! Krejčíková vyzerala, že je so silami v koncoch a famóznou hrou to Schmiedlová využila. Zdolala tak aj štvrtú vyššie postavenú súperku a je v semifinále OH v Paríži!

5 - 2 Psychicky náročný gem. Košičanka počas hry priebežne viedla, mala aj gembal, no Češka dokázala otočiť, brejkbal však nevyužila. Schmiedlová je gem od postupu do semifinále olympijského turnaja a bojov o medialy.

4 - 2 Krejčíková jej prestáva stíhať. Schmiedlová sa parádne rozohrala a berie ďalší súperkin servis. Potrebovala na to však až päť pokusov.

3 - 2 Otočka je na svete. Košičanka zdokonalila svoju hru a dala zabudnúť na nevydarený začiatok druhého dejstva.

2 - 2 Vyzeralo to na bezproblémý servis, no opak je pravdou. Schmiedlová otočila gem na svoju stranu zo stavu 0:30.

1 - 2 Náročná hra. Krejčíková zlepšila a spresnila svoj výkon. Slovenka to však zvládla a znižuje stav v druhom sete.

0 - 2 Schmiedlová nevyužila dva brejkbaly. Češka otočila gem vo svoj prospech.

0 - 1 Kvalitné returny znamenali rýchly zisk hry na nulu. A to pri podaní súperky. Krejčíková sa ujíma vedenia v druhom sete.

Prvý set: 6:4

6 - 4 Slovenská tenistka predviedla pevné nervy pri podaní Krejčíkovej. Jej druhé servisy využila natoľko, že zvládla prvý set. Už iba jeden ju delí od bojov o olympijské medaily.

5 - 4 Dôležitý gem pre Košičanku. Zvládla svoj servis a jej protivníčka bude podávať o udržanie sa v prvom sete. Bojovalo sa však cez zhodu.

4 - 4 Ani vedenie 30:0 Schmiedlovej nepomohlo. Češka otočila gem vo svoj prospech a vyrovnala priebeh duelu.

4 - 3 Nevynútené chyby Slovenky a zlepšená hra súperky pripísali na konto ďalší gem pre Krejčíkovú. Výhoda brejku je preč.

4 - 2 Kvalitný servis dvojnásobnej českej grandslamovej víťazky znamenal zníženie stavu v prvom sete.

4 - 1 Podanie začala a skončila Košičanka esom. Následne predviedla ďalšie kvalitné servisy a udržiava si tak aj naďalej odstup od súperky.

3 - 1 Prvý získaný servis Krejčíkovej. Lepšou a dôraznejšou hrou znižuje stav v prvom sete.

3 - 0 Skvelý úvod duelu. Schmiedlová zvládla aj svoj druhý servis a zatiaľ dominuje proti rebríčkovo lepšie postavenej Češke.

2 - 0 Servis svojej súperky zvládla „Kaja“ bravúrne. Útočnou hrou jej dovolila uhrať iba bod a dostáva sa do vedenia s brejkom.

1 - 0 Úvodný gem začala na podaní slovenská tenistka a servis úspešne obhájila. Stalo sa tak až po dvoch zhodách.

Anketa

Podarí sa Schmiedlovej zdolať svoju súperku a dostať sa do semifinále olympijského turnaja?

Áno, zvládne to
- %
Nie, Krejčíková ju ďalej nepustí
- %
Celkovo hlasov: 146

Nemusela tam vôbec hrať

Slovensko ani nemuselo mať zastúpenie v tenise na olympijských hrách v Paríži. Medzinárodná tenisová federácia sa však rozhodla prideliť jedno miesto pre Schmiedlovú na základe rebríčkového postavenia. Z takmer neúčasti je medzi najlepšou štvorkou pavúka.

Rodáčka z Košíc bola k 10. júnu vo svetovom rebríčku WTA, na základe ktorého sa prideľovali miestenky na Hry XXXIII. olympiády, na 80. mieste. Aktuálne je už na 67. pozícii.

Dvadsaťdeväťročná Schmiedlová sa do olympijského pavúka dostala na základe toho, že viaceré krajiny majú v prvej osemdesiatke viac ako štyri zástupkyne (pozn. red: viac podľa pravidiel na olympiádu vyslať nemôžu) a niektoré tenistky sa práva štartovať v Paríži vzdali.

Vylepšila svoje maximum

Keď sa „Kaja“ dozvedela správu o svojej druhej účasti na olympiáde, vedela, že bude sama bojovať a hájiť slovenské farby v „bielom športe“. Žiadni iní slovenskí singlisti či deblisti, alebo teda aj tenistky, sa na záverečný turnaj olympiády nedostali.

Je to pre ňu druhý štart pod piatimi kruhmi. Na OH 2016 v Riu de Janeiru v prvom kole zdolala Talianku Robertu Vinciovú 7:5, 6:4, v druhom prehrala s Ruskou Jekaterinou Makarovovou 6:3, 4:6, 2:6.

Tentoraz sa jej darí oveľa viac, keď už zdolala štyri rebríčkovo vyššie postavené súperky. Začala víťazstvom 2:0 na sety proti Britke Katie Boulterovej, rovnaký triumf zopakovala aj proti Brazílčanke Beatriz Haddad Maiaovej. Prvá menovaná je aktuálne vo svetovom rankingu na 34. priečke, druhá na 22. pozícii.

V osemfinále ju čakala súperka ešte vyššieho rangu - Talianka Jasmine Paoliniová zažíva životnú sezónu, keď sa dokázala od začiatku roka vyšplhať z 29. miesta až na piate. Dostala sa do finále dvoch po sebe idúcich grandslamov na dvoch rôznych povrchoch. Zdolať ju sa zdalo nemožné - no prekvapenie prišlo.

Pozrite si reportáž z 30. júla o postupe Anny Karolíny Schmiedlovej do štvrťfinále olympijského turnaja:

Priebeh osemfinále

Prišlo však k prekvapeniu, možno aj k druhému najväčšiemu počas doterajšieho ženského olympijského turnaja. Práve v osemfinále vypadla druhá nasadená Američanka Coco Gauffová s Chorvátkou Donou Vekičovou 0:2 na sety.

V rovnakej fáze vypadla aj štvrtá nasadená počas olympijského turnaja - práve Paoliniová. Pre radosť všetkých slovenských fanúšikov so Schmiedlovou. Aj napriek agresívnemu poňatiu hry Talianky hrala „Kaja“ vyrovnanú partiu a koncovku zápasu dokonale zvládla, hoci bojovala aj s extrémnymi horúčavami.

Prvý set dokázala Košičanka otočiť z nepriaznivého stavu 2:5 na gemy sériu piatich hier. Druhý set jednoznačne patril jej súperke a v tom treťom si najskôr obe nedokázali udržať servis. Podarilo sa to až rodáčke spod Tatier, no napodobnila ju jej protivníčka.

Zlom mohol prísť, keď si Schmiedlová neudržala svoje podanie za vyrovnaného stavu 4:4 a Talianka podávala na víťazstvo. Nedostala sa však k žiadnemu „mečbalu“ a Slovenka vyrovnala. Následne zvládla svoj servis a Paoliniová podávala o udržanie sa v dueli a vynútenie si tajbrejku.

Naša tenistka držala so súperkou krok a v poslednej hre stretnutia bola lepšia, preto sa aj dostala k dvom „mečbalom“. Zvládla už ten prvý a po dvoch a pol hodinách sa dostala medzi najlepšiu osmičku ženského tenisového turnaja.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok