Životný zápas Schmiedlovej. Víťazstvom nad Swiatekovou by prekvapila, už teraz je však zapísaná v slovenskej histórii (+anketa)

2.8.2024 09:40

Neúspech zo semifinále treba hodiť za hlavu a sústrediť sa na najdôležitejší zápas kariéry. Takto nejako by mala premýšľať slovenská nečakaná medailová nádej Anna Karolína Schmiedlová. Celý turnaj zdolávala favoritky, na ďalšiu už však nestačila. Napriek prehre tenistku čaká ešte jeden zápas - o tretie miesto proti svetovej jednotke Poľke Ige Swiatekovej.

schmiedlová
Foto: TASR/AP
Anketa

Podarí sa Schmiedlovej získať bronzovú medailu?

Áno, prekvapí svetovú jednotku a zvíťazí
- %
Nie, Swiateková ju zdolá
- %
Celkovo hlasov: 271

Postaví sa suverénke

Suverénny, agresívny a dominantný výkon - takýto podala Chorvátka Donna Vekičová v semifinále proti Košičanke. Schmiedlová musela skloniť hlavu a priznať, že súperka bola omnoho lepšia.

To však nič nemení na fakte, že postúpila až do bojov medaily, čo nikto nečakal. A možno ani ona sama. Na olympiáde ani nemusela štartovať, no Medzinárodná tenisová federácia jej miestenku udelila.

Až s výnimkou semifinálového duelu predvádzala kvalitné, nebojácne a oduševnené výkony. Každý Slovák bol a je na ňu hrdý. Opäť pozdvihla slovenský tenis a dostala ho do svetového podvedomia.

V stretnutí o bronz ju čaká najväčšia favoritka svetová i nasadená turnajová jednotka Swiateková. Tá prekvapivo prehrala hladko 0:2 na sety proti Číňanke Čeng Čchin-wen. Motivácia získať olympijskú medailu nechýba ani jednej z nich, no je jasné, kto je už dlhšiu dobu suverénkou v ženskom tenise.

Schmiedlová sa pripravuje na životný zápas, ktorý môže zmeniť jej kariéru, ale i život. Ako čerešnička na torte by bolo, ak by zdolala práve túto poľskú protivníčku, ktorá až na niekoľko výnimiek zdoláva všetko, čo sa jej postaví do cesty.

Kto je Swiateková?

Dvadsaťtriročná rodáčka z Varšavy je svetovou jednotkou. Prvýkrát sa ňou stala ešte apríli 2022. Od začiatku roka sa drží na svetovom tenisovom piedestáli a zatiaľ nie je nikto, kto by ju odtiaľ zosadil. Na olympiáde je, samozrejme, nasadená hráčka číslo jeden.

Počas kariéry získala päť titulov na grandslamových turnajoch. Najviac jej to ide na parížskej antuke, na ktorej sa olympiáda aj hrá. Zvíťazila tu v rokoch 2020 a následne v roku 2022, 2023 a aj tento rok. Titul na Roland Garros tak získal už tretíkrát po sebe. Raz sa jej podarilo triumfovať aj na US Open, a to v roku 2022.

Na Australian Open najďalej zašla do semifinále, o kolo menej uhrala na londýnskej wimbledonskej tráve. Celkovo v kariére získala 22 titulov medzi profesionálkami.

Tento rok odohrala 57 duelov a iba v šiestich prípadoch odchádzala ako porazená. Na antuke z posledných 21 duelov prehrala iba raz. Svoju dominanciu na tomto povrchu ukazuje každej protivníčke, no je zdolateľná. V semifinále sa o tom každý presvedčil. No aby prehrala dva zápasy v rade? „Kaja“ bude musieť podať nadľudský výkon a prispieť musí aj nepohoda Poľky.

Hráčky sa v doterajšej kariére nestretli ani raz. Pôjde o ich prvé meranie síl. Zatiaľ čo Swiateková dohrala semifinále približne o 14:00 h (1.8.), Schmiedlová hrala až večerný zápas, ktorý sa posunul o hodinu, keďže Srb Novak Djokovič sa najmä v druhom sete natrápil s Grékom Strefanosom Tsitsipasom. Slovenka tak dohrala duel niečo pred 23:00 hod, takže viac priestoru na oddych a regeneráciu mala svetová jednotka.

Súboj o bronz sa začína od 15:00 h. Stretnutie sa však začne až po ukončení semifinálového mužského duelu medzi Kanaďanom Félixom Augerom-Aliassimom a Španielom Carlosom Alcarazom. Hrať sa bude na kurte Philippa-Chatriera.

Premiérové medaily

Už teraz je jasné, že premiérovú medailu získajú všetky tri hráčky, keďže na olympiáde sa nikdy do takejto ďalekej fázy nedostali.

Tiež je isté, že Chorvátsko a jeden štát z dvojice Poľsko a Slovensko si zaistia prvý cenný kov zo ženského olympijského pavúka.

Čína už medailu z olympijského tenisu má, ich hráčky ovládli štvorhru v Aténach 2004 a vybojovali aj bronz o štyri roky neskôr. Z dvojhry bude mať táto ázijská krajina premiérovú medailu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok