Na olympiáde nám robí azda najväčšiu radosť. Anna Karolína Schmiedlová bojuje o postup do finále (+anketa)

1.8.2024 11:47 , Aktualizované: 1.8.2024 21:59

Slovenská tenisová rozprávka na olympiáde pokračuje. Jediná zástupkyňa v "bielom športe" predvádza famózne výkony a súperky privádza do zúfalstva. Už štyri rebríčkovo vyššie postavené hráčky nestačili na Annu Karolínu Schmiedlovú. O 21:30 nastúpila na semifinále olympijského turnaja, kde sa pokúsila zdolať aj piatu protivníčku lepšiu v rebríčku WTA.

schmiedlová
Foto: TASR/AP
Anketa

Podarí sa Schmiedlovej zdolať svoju súperku a dostať sa do finále olympijského turnaja?

Áno, bude bojovať o zlato
- %
Nie, súperka ju pošle do zápasu o bronz
- %
Celkovo hlasov: 151

Rozhodne lepšia regenerácia?

Kto by to bol povedal pred začiatkom olympiády. Medzinárodná tenisová federácia ani nemusela prideliť Slovensku miestenku na tenisovom turnaji pod piatimi kruhmi, no učinili tak a rozhodne neľutujú.

Schmiedlová si poradila už so štyrmi súperkami, ktoré boli papierovými favoritkami. A postaví sa ďalšej - Chorvátke Donne Vekičovej, ktorej patrí 21. miesto v rebríčku. Tá sa dostala do semifinále po tuhom trojsetovom boji vyvrcholenom v tajbrejku. Zápas skončil približne 15 minút po polnoci (1. 8.).

Už pred štvrtou poobede v stredu 31. júla ukončila svoje pôsobenie na kurte Košičanka a má tak viac času na regeneráciu ako jej protivníčka.

Duel sa začne od 20:30 h, čakať sa bude na koniec stretnutia mužského turnaja. Na kurte sa totižto stretne svetová dvojka a nasadená jednotka pavúka Srb Novak Djokovič a Grék Stefanos Tsitsipas. Začiatok slovenského „duelu o všetko“ sa tak môže posunúť.

Duel o bronzovú medailu sa odohrá v piatok 2. augusta, finále sa bude konať v sobotu 3. augusta.

Pozrite si reakciu bývalej slovenskej tenistky Karin Habšudovej o postupe Anny Karolíny Schmiedlovej do semifinále OH v Paríži:

Kto je Vekičová?

Dvadsaťosemročná rodáčka z Osijeka bola najvyššie na 19. pozícii v novembri 2019. Aktuálne je na tom o dve pozície horšie. Na začiatku roka jej patrila 24. priečka, takže si trochu polepšila. Na olympiáde je nasadená hráčka číslo trinásť.

Počas kariéry získala štyri tituly medzi profesionálkami. V grandslamoch najďalej zašla na tohtoročnom Wimbledone - až do semifinále, kde podľahla Talianke Jasmine Paolinovej, ktorú zhodou okolností „Kaja“ na olympiáde už poslala domov.

Vekičovej sa podarilo dostať do štvrťfinále US Open (2019) aj v Austrálii (2023). Na kurtoch Roland Garrosa, kde sa olympijský turnaj aj hrá, prešla maximálne do osemfinále. Pre porovnanie, maximum Slovenky ja rovnaká fáza turnaja.

Hráčky sa streli v doterajšej kariére iba raz, Chorvátka triumfovala v roku 2018 na turnaji v Luxembursku 2:0 na sety. Meranie síl vtedy bolo na tvrdom povrchu, aktuálne sa hrá na antuke.

Do finále prekvapivo nepostúpila najväčšia favoritka a svetová i nasadená jednotka Poľka Iga Swiateková. Tá prehrala s Číňankou Čeng Čchin-wen, ktorá je na turnaji šiesta nasadená a celkovo jej patrí siedme miesto vo svetovom rebríčku.

Výnimočný turnaj

Toto sa stalo prvýkrát v histórii ženského olympijského tenisu. Medzi najlepšou štvorkou turnaja sa premiérovo predstavia zástupkyne Slovenska, Poľska a Chorvátska. Čína už zastúpenie v rovnakej fáze mala.

Podarilo sa to Li Na na domácej olympiáde v Pekingu 2008. Tá v kariére získala dva grandslamové tituly, vo finále Australian Open 2014 zdolala Dominiku Cibulkovú 2:0 na sety.

Nervydrásajúci súboj to teda nebude len pre Schmiedlovú, ale aj jej súperku.

Poľka bola obrovskou favoritkou stretnutia proti Číňanke, na antuke neprehrala 20 zápasov v rade. Turnaj French Open ovládla už štyrikrát, je tam ako doma. Podobne ako kedysi býval Španiel Rafael Nadal. No ani to nestačilo na skvelo hrajúcu Číňanku, ktorá favoritku zdolala v dvoch setoch.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok