Smer odmieta závery správy eurokomisie o právnom štáte. Ide o dokument slúžiaci na útoky voči vláde, kritizuje

31.7.2024 11:18

Koaličná strana Smer-SD považuje závery a odporúčania správy Európskej komisie (EK) o právnom štáte na Slovensku za zavádzajúce a aktivistické.

Robert Fico premiér
Foto: TASR/Jakub Kotian

Podľa Smeru ide o politický dokument, ktorý má slúžiť médiám a opozícii na útoky voči vláde Roberta Fica za to, že neopakuje postoje Európskej komisie pri vojne na Ukrajine, Green Deale, migrácii či práve veta členských štátov.

Uviedli to z tlačového odboru strany Smer-SD.

Ako je to s prevenciou korupcie?

Európska komisia napríklad vyčíta Úradu vlády (ÚV) SR, že zrušil odbor prevencie korupcie.

"Aká je realita? Úrad vlády Slovenskej republiky presunul tému prevencie korupcie z odboru na sekciu, teda sme tejto téme dali väčšiu váhu, finančnú podporu a dôležitosť," zdôraznil vedúci ÚV SR Juraj Gedra.

V súvislosti s námietkami, že sa na vysokopostavených verejných činiteľov nevzťahuje etický kódex uviedol, že vlani boli vládou prijaté tzv. zásady integrity, čo je len iný názov pre etický kódex.

Ako na výročnú správu Komisie v oblasti právneho štátu reagoval samotný premiér?

Padlo aj meno Márie Kolíkovej

Európska komisia požaduje ochranné záruky pre sudcov pri trestnom čine ohýbania práva.

"Absolútny súhlas, tento trestný čin si vymyslela Kolíková, aby mala spôsob, ako sa vyhrážať neposlušným sudcom a my by sme ho najradšej okamžite zrušili, ale nemôžeme. Pýtate sa prečo? Lebo Európska komisia ho bývalej vláde odsúhlasila ako jeden z míľnikov pri pláne obnovy," zdôraznil podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák.

Paragraf 363 Trestného poriadku zas podľa strany chráni zákonnosť vyšetrovania a jeho využitie nie je prekážkou v ďalšom trestnom stíhaní.

Takmer polovicu informačných zdrojov v správe tvoria podľa Smeru-SD odkazy na články vo vybraných médiách a vyjadrenia mimovládok.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok