Žilinka reaguje na obavy eurokomisie o stave právneho štátu. Vychádzajú z neznalosti alebo nepochopenia, tvrdí

25.7.2024 11:09

V každoročnom hodnotení stavu právneho štátu vo všetkých 27 členských krajinách Únie si Slovensko podľa Európskej komisie neviedlo dobre. Generálny prokurátor tvrdenia Bruselu kritizuje.

Európska komisia vyjadrila obavy týkajúce sa právneho štátu na Slovensku v súvislosti so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry a právomocou generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia nižších prokurátorov.

Komisia sa obáva možného vplyvu týchto zmien na prešetrované prípady a ohrozenia efektívnosti a nezávislosti súdneho stíhania.

Na obavy eurokomisie reagoval prostredníctvom sociálnych sietí aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Čo všetko hodnotila eurokomisia a aké odporúčania má pre Slovensko? Viac v reportáži:

Neznalosť a nepochopenie

"Tieto obavy vychádzajú z neznalosti koncepcie ústavného postavenia a úloh prokuratúry. Zrušenie ÚŠP bolo vykonané v súlade s ústavnou právomocou generálneho prokurátora, pričom prechodné ustanovenia zabezpečili plynulý prechod pôsobnosti a spisov ÚŠP na krajské prokuratúry," naznačil Žilinka.

Generálny prokurátor zároveň zdôraznil, že prokuratúra si plní a vždy bude plniť svoje ústavne definované poslanie.

Moc rušiť rozhodnutia

Pokiaľ ide o právomoc generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia nižších prokurátorov podľa § 363 Trestného poriadku, Ústavný súd potvrdil, že tieto právomoci sledujú nápravu porušenia zákona a napĺňajú zásadu zákonnosti trestného konania.

Rozhodnutia generálneho prokurátora pritom nezasahujú do súdnej moci a nenahrádzajú účinky rozhodnutí sudcov.

Generálny prokurátor ubezpečil, že prokuratúra bude naďalej využívať všetky právne nástroje na ochranu zákonnosti a verejného záujmu.

Odporúčania EK sa týkajú okrem iného opatrení na zabezpečenie nezávislosti členov Súdnej rady, predloženia návrhov na reguláciu lobingu či zabezpečenia účinného a nezávislého vyšetrovania prípadov veľkej korupcie.

Komisia odporúča aj posilniť pravidlá a mechanizmy s cieľom obnoviť nezávislé riadenie a redakčnú nezávislosť verejnoprávnych médií.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok