Naši olympionici nesúťažia iba o medaily a prestíž. Pozrite si, aké finančné prémie dostávajú do vrecka

31.7.2024 00:00

Slovenskí olympionici nesúťažia iba o medaily, prestíž, zviditeľnenie sa vo svete, ale aj finančné odmeny, ktoré im ponúka Slovenský olympijský a športový výbor. Ak sa športovci umiestnenia do ôsmeho miesta, majú garantovanú finančnú prémiu. Pozrite si prehľad o odmenách pre letných olympionikov od vzniku samostatnej Slovenskej republiky až po súčasné hry v Paríži.

paríž olympiáda medaily
Foto: Profimedia

Londýn 2012

Na tejto olympiáde si nikto z našich zlato na konto nepripísal. Slováci nazbierali dokopy štyri medaily - jednu striebornú a tri bronzové.

V streľbe obhájila druhé miesto Štefečeková. Bratia Hochschornerovci si tentoraz pripísali „len“ bronz. Tretí bol aj Martikán a tiež strelkyňa Danka Barteková.

Priemerný plat, avšak už v eurách, sa podľa Finančného kompasu pohyboval na úrovni 805 eur.

Rio de Janeiro 2016

Zlato sa opäť vrátilo pod Tatry - a hneď dvakrát. Radosť nám priniesol chodec Matej Tóth na 50 kilometrov dlhej trati. Tiež aj bratranci a slalomári v jednom Ladislav a Peter Škantárovci.

Striebro patrilo vodnému slalomu, keď Matej Beňuš skončil druhý a napodobnil ho štvorkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr, Denis Myšák a Tibor Linka.

Podľa Forbesu píplo Tóthovi na účet 45-tisíc eur, čo v prepočte bolo 49 mesačných platov.

Každý z bratrancov si polepšil o 39 375 eur, čiže o 43 mesačných platov. Portál Finančný kompas priblížil, že v danom roku bola priemerná mesačná mzda vo výške 912 eur.

Tokio 2020

Ani na tejto olympiáde Slovensko neminulo zlato. Postarala sa oň strelkyňa Rehák-Štefečeková (pozn. red: medzičasom sa vydala).

Zlatý lesk znamenal pre úspešnú strelkyňu prilepšenie o 50-tisíc eur, čo sa podľa Forbesu rovnalo 41 mesačným platom.

Strieborné medaily pribudli na konto slalomára Jakuba Grigara a golfistu s juhoafrickými koreňmi Roryho Sabbatiniho.

Bronz si odniesol štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek.

V roku 2021, keď sa olympiáda konala o rok neskôr pre covid-19, sa priemerná mzda pohybovala na úrovni 1 211 eur.

Pozrite si vyjadrenie Mateja Beňuša po bronzovej jazde na olympiáde:

Paríž 2024

Na aktuálnej olympiáde Slovensko reprezentuje historicky najmenšia výprava - 28 športovcov. Šance na zisk medaily sú však veľké, keďže vo vodnom slalome či streľbe máme reprezentantov na svetovej úrovni.

To sa už potvrdilo - slalomár Matej Beňuš získal bronz v disciplíne C1. Za umiestnenie dostane aj finančnú odmenu. Tú získajú všetci Slováci, ktorí skončia vo svojich disciplínach do ôsmeho miesta. Vyplatí ich Slovenský olympijský a športový výbor.

Odmeny za jednotlivé umiestnenia

1. miesto - 60-tisíc eur

2. miesto - 50-tisíc eur

3. miesto - 40-tisíc eur

4. miesto - 25-tisíc eur

5. miesto - 18-tisíc eur

6. miesto - 12-tisíc eur

7. miesto - 10-tisíc eur

8. miesto - 8-tisíc eur

Medailové nádeje

Beňuš za svoj úspech zinkasuje 40-tisíc eur. Skejtbordista Tury si za svoju piatu priečku v disciplíne street polepší o 18-tisíc eur.

Kajakárke Eliške Mintálovej odmena tesne ušla, keďže vo finále K1 skončila na deviatom mieste.

Medzi najväčšie medailové nádeje patrila aj strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková, no v prvý deň kvalifikácie skončila až na 24. mieste. Do finále pritom postúpi len šesť najlepších. Medailu však môže vybojovať aj strelkyňa Danka Barteková. Podceňovať netreba ani atlétky Viktóriu Forster či Gabrielu Gajanovú.

Medzi širší okruh kandidátov na cenné kovy môžeme zaradiť aj strelkyňu Vanesu Hockovú, slalomárku Zuzanu Paňkovú, kajakára Jakuba Grigara či zápasníka Tajmuraza Salkazanova.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok