Aj Martikán fandil Beňušovi. Tréning pomáha pripraviť sa na najväčšie výzvy, hovorí kanoista o olympijskom tlaku

30.7.2024 12:32

Víťaznú jazdu Mateja Beňuša si nenechal ujsť ani kanoista Michal Martikán. V sezóne ho čakajú dve preteky v tíme, voči stresu podľa jeho slov najlepšie zaberá tréning.

Michal Martikán
Foto: TASR/Michal Svítok

Recept na olympijský tlak spočíva podľa Michala Martikána v tréningu.

Štyridsaťpäťročný kanoista má na konte päť olympijských medailí (2-2-1) a v pondelok (29. júla) bol pri bronze reprezentačného kolegu Mateja Beňuša.

V tejto sezóne ešte veterána čakajú dva preteky v tíme s čerstvým bronzovým medailistom.

Voči stresu jedine tréningom

Martikán získal pre Slovensko vôbec prvé olympijské zlato v ére samostatnosti, keď ako 17-ročný triumfoval v C1 na atlantských hrách v roku 1996.

Na ďalších dvoch olympiádach pridal po striebre, druhé zlato získal v roku 2008 v Pekingu. Piate OH v kariére v Londýne 2012 ozdobil bronzom.

"Ja si myslím, že recept na olympijský stres je jedine v tréningu. U mňa to tak fungovalo. Ten tlak som si dokázal vytvoriť aj na tréningu pri náročných tratiach. Vidím to v tréningu, jednoznačne," povedal 45-ročný kanoista.

Ako vníma medailista Mateja Beňuš pódiové umiestnenie na olympiáde:

Tradícia slovenského vodného slalomu

V reprezentácii je v tejto sezóne po dvojročnej pauze spolu s Beňušom a Markom Mirgorodským.

Na májových ME v slovinskom Tacene získal s krajanmi bronz v hliadke.

Po pondelku bude družstvo disponovať ďalšou olympijskou medailou, celkovo ich majú Martikán a Beňuš na konte súhrnne sedem (2-3-2).

"Na Slovensku má vodný slalom veľkú tradíciu, podarilo sa nám množstvo úspechov a je len skvelé, že to tak pokračuje. V poslednej dobe sa nám nie vždy darilo na vrcholných podujatiach, ale stále sme schopní držať ten náš šport na vysokej úrovni. Aj keď je to v tomto prípade individuálna Matejova medaila, jednoznačne to nakopne celý tím," vyhlásil štvornásobný majster sveta aj Európy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok