Naši olympionici nesúťažia iba o medaily a prestíž. Pozrite si, aké finančné prémie dostávajú do vrecka

31.7.2024 00:00

Slovenskí olympionici nesúťažia iba o medaily, prestíž, zviditeľnenie sa vo svete, ale aj finančné odmeny, ktoré im ponúka Slovenský olympijský a športový výbor. Ak sa športovci umiestnenia do ôsmeho miesta, majú garantovanú finančnú prémiu. Pozrite si prehľad o odmenách pre letných olympionikov od vzniku samostatnej Slovenskej republiky až po súčasné hry v Paríži.

paríž olympiáda medaily
Foto: Profimedia

Atlanta 1996

Druhé olympijské hry, no prvé letné v ére samostatnosti boli v roku 1996 v americkej Atlante. Zlatú medailu z celej výpravy získal len vodný slalomár Michal Martikán. Podľa portálu Forbes za ňu získal odmenu vo výške jedného milióna slovenských korún.

V tom čase to predstavovalo podľa uvedeného webu až 123 mesačných platov, keďže mzda bola vo výške 8 154 korún.

Medaily získali aj kanoista Slavomír Kňazovický a strelec Jozef Gönci. Prvý menovaný sa tešil zo striebra, druhý zase z bronzu. Na danej olympiáde tak Slovensko získalo kompletnú medailovú zbierku.

Sydney 2000

Začiatok nového milénia Slovákov potešil. Naši športovci v ďalekej Austrálii vybojovali dokopy až päť cenných kovov - jednu zlatú, tri strieborné a jednu bronzovú medailu.

Zlato získala slalomárska bratská dvojica Peter a Pavol Hochschornerovci. Podľa Forbesu dostal každý z nich po milión slovenských korún. Priemerná mzda bola vtedy v hodnote 11 430 korún, čo znamenalo 87 mesačných platov.

Strieborné medaily priniesli vodný slalomár Martikán a plavkyňa Martina Moravcová, ktorá skončila druhá v disciplínach 100 metrov motýlik a 200 metrov voľným spôsobom.

Bronz si uchmatol ďalší vodný slalomár Juraj Minčík.

Atény 2004

Medailová žatva pokračovala. Doteraz ide o jednu z dvoch najúspešnejších slovenských olympiád v histórii, vrátane tej zimnej, čo sa týka celkového počtu získaných medailí. Slovenskí športovci ich nazbierali celkom šesť - dve zlatá, dve striebra a dva bronzy.

Slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci zopakovali svoj zlatý úspech spred štyroch rokov, v rovnakom športe triumfovala aj Elena Kaliská. Dvojičky si podľa Forbesu polepšili o 1,2 milióna korún pre každého, bolo to na úrovni 76 mesačných platov. Slalomárka získala až dva milióny korún, čo predstavovalo až 126 mesačných platov. Priemerný plat sa pohyboval vo výške 15 825 korún.

Strieborné kovy si na konto pripísali džudista Jozef Krnáč a opäť raz slalomár Martikán.

Po ôsmich rokoch sa znovu z medaily radoval aj strelec Gönci, keď získal bronz. Tretie miesto sa podarilo vybojovať aj štvorčlennému kajaku v zložení Juraj Bača, Michal Riszdorfer, Richard Riszdorfer a Erik Vlček.

Peking 2008

Ďalších šesť medailí - s takouto bilanciou zakončili slovenskí športovci olympiádu v Číne. Tentoraz to boli tri zlaté a tri strieborné medaily.

Zlatý hetrik zavŕšili bratia Hochschornerovci, pripojili sa k nim opäť Martikán s Kaliskou. Jednotlivci podľa Forbesu získali za svoj úspech odmenu milión slovenských korún, čo bolo na úrovni 46 mesačných platov.

Dvojičky dostali po 750-tisíc korún pre jedného, čiže 34 mesačných platov. Ten sa na Slovensku v roku 2008 zvýšil na 21 782 korún.

Zo striebra sa radovali strelkyňa Zuzana Štefečeková (pozn. red: v tom čase mala ešte rodné priezvisko), zápasník David Musuľbes a opäť štvorkajak. Ten mal však už pozmenené zloženie, a síce Michal Riszdorfer, Richard Riszdorfer, Erik Vlček a Juraj Tarr. Posledný menovaný nahradil Baču, ktorý získal bronz pred štyrmi rokmi.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok