Výsmech kresťanstva, symbol úchylnej dekadencie. Otvárací ceremoniál olympiády rozohnil slovenských politikov

Otvárací ceremoniál olympijských hier v Paríži vyvolal rozporuplné reakcie. Kým niektorí ho považujú za dokonalý umelecký zážitok, iných táto šou pobúrila. Medzi druhú skupinu divákov sa zaradilo aj niekoľko slovenských politikov.

Posledná večera OH
Foto: X / Mike Sington

Najviac pozornosti a kritiky sa ušlo skupine „drag queens“, teda mužov, ktorí sa prezliekli za ženy, a počas ceremoniálu parodovali ikonický obraz Poslednej večere.

Za toto stvárnenie sa medzičasom organizátori olympijských hier ospravedlnili katolíckej cirkvi a všetkým kresťanským skupinám, ktorých sa toto číslo dotklo.

Usporiadatelia zdôraznili, že nebolo ich zámerom prejaviť neúctu k akejkoľvek náboženskej skupine. "Otvárací ceremoniál sa snažil osláviť toleranciu v spoločnosti. Sme presvedčení, že sa nám to podarilo naplniť. Ak to niekoho urazilo, je nám to hlboko ľúto," uviedla podľa AP hovorkyňa organizačného výboru Anne Descampsová.

Takmer štvorhodinová šou, ktorá mala odkazovať okrem iného na rovnosť, bratstvo a rešpekt, vyvolala kritiku Vatikánu. Stvárnenie biblického námetu pobúrilo aj Francúzsku biskupskú konferenciu. "Tento vysoký ideál bol poškvrnený výsmechom jednej z najposvätnejších chvíľ v kresťanstve," povedal arcibiskup Vincenzo Paglia pre Il Giornale.

Kritikov si toto predstavenie našlo aj na Slovensku. Jedným z nich je líder opozičného KDH Milan Majerský. Hnutie v statuse na sociálnej sieti vyjadrilo "nevôľu nad nevkusom a nemiestnou provokáciou kresťanov a kresťanstva pri niektorých scénach otváracieho ceremoniálu."

"Ale mnohí si kladú otázku: Budeme musieť čakať ďalších 100 rokov, aby francúzske srdce prijalo aj kresťanov? Aby nemuseli čeliť posmechu, akého sa im dostalo od drag queens parodujúcich poslednú večeru Ježiša Krista od Leonarda da Vinciho," spytuje sa KDH v statuse, ktorého autorom je Majerský.

"Veľkolepé scény plné krásnej symboliky histórie Francúzska, spájania mladej a staršej generácie a napokon, úžasná Céline Dion počas otváracieho ceremoniálu boli uchvacujúce, ale, bohužiaľ, v niektorých scénach organizátori išli cez čiaru," dodal líder KDH.

Hnutie podľa Majerského rozumie umeleckým princípom akejkoľvek tvorby vrátane humoru a nadsázky či paródie v snahe zaujať, ohúriť a vyvolať silné emócie.

"Ale všimli sme si tiež, že tieto princípy boli zamerané iba na kresťanov. Boli nielen prekročením dobrého vkusu, ale aj, žiaľ, zosmiešnením jedného z najdominantnejších symbolov kresťanstva – Poslednej večere, sebaobetovania Ježiša Krista. A možno je namieste aj otázka, čo by na to povedal samotný autor ikonického obrazu Leondardo da Vinci…," píše sa v statuse.

Hrádza proti progresivizmu

Ku kritike sa pridal aj vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra.

„Ak na Slovensku urýchlene nepostavíme hrádzu normálnosti proti progresivizmu, tak dopadneme rovnako, ako včerajší úvod olympijských hier,“ napísal Gedra, ktorý narážal na slová priemiéra Roberta Fica.

Ten v prejave na hrade Devín počas osláv výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda kritizoval "nezmyselné progresívne a liberálne ideológie", ktoré podľa neho poškodzujú Slovensko a treba sa voči nim spoločne postaviť.

Odpudivý symbol úchylnej dekadencie

Kritikou nešetril ani minister životného prostredia Tomáš Taraba. "Ak chcela včera európska kultúra ukázať celému svetu ako sa vie vysmievať z kresťanstva a že jej dekadencia dosahuje úroveň Rímskej ríše pred rozpadom, tak sa jej to v priamom prenose dokonale podarilo," napísal.

Minister tiež poďakoval Matici slovenskej za podporu jeho návrhu, aby významné národné kultúrne pamiatky prešli pod správu štátu.

Taraba tiež dodal, že mal Slovensko zastupovať na záverečnom ceremoniáli. "Ale táto olympiáda sa v normálnom svete navždy zapíše ako odpudivý symbol úchylnej dekadencie, ktorá zneužila krásu športu a urobila z toho progresívne politické divadlo. Preto som sa rozhodol, že sa záverečného ceremoniálu nezúčastním," napísal šéf envirorezortu.

Umenie provokuje

Opačného názoru je napríklad spisovateľ a katolícky kňaz Karol Lovaš, podľa ktorého sa v ceremoniáli snúbila krása s realitou aj história s prítomnosťou.

"Nie, nevnímal som ani v náznakoch urážku kresťanstva. Nikto mu neubližuje viac ako samotní kresťania. Ak by dnes Ježiš znovu prišiel, celkom iste by sa k tej netradičnej „Poslednej večeri“ pridal. A možno by obišiel naše kostoly. Čo by v nich našiel? Vybielene hroby? Život? Umenie provokuje. Mali by sme tiež. Namiesto pohoršovania. Zabudli sme. V provokácii je život. Ježiš bol provokatér. „Vulgárny a bulvárny“ teológ. Ľudový. Pre širokú ulicu," napísal Lovaš na sociálnej sieti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok