Rúhanie, zosmiešnili kresťanstvo, kritizuje Vatikán. Organizátori olympiády sa ospravedlnili za drag queens a ich "Poslednú večeru"

Organizátori olympijských hier v Paríži sa v nedeľu ospravedlnili katolíckej cirkvi a všetkým kresťanským skupinám, ktorých sa dotklo zobrazenie Poslednej večere počas otváracieho ceremoniálu.

Olympijské hry
Foto: Profimedia, Reprofoto: Youtube/Eurosport
Anketa

Ako hodnotíte otvárací ceremoniál pred začiatkom olympijských hier?

Nebol podľa môjho gusta
- %
Nesledoval/a som ho
- %
Veľmi sa mi páčil
- %
Celkovo hlasov: 3551

V scéne, ktorá pripomínala slávne dielo Leonarda da Vinciho zobrazujúce Poslednú večeru Ježiša Krista, stvárnila apoštolov skupina drag queens. Takmer nahý spevák stvárnil gréckeho boha vína Dionýza.

„Samozrejme, nikdy sme nemali v úmysle prejaviť neúctu k žiadnej náboženskej skupine. Cieľom otváracieho ceremoniálu bolo osláviť toleranciu v spoločnosti,“ uviedla na tlačovej konferencii Anne Descampsová, hovorkyňa organizačného výboru. Upozornil na to český portál CNN Prima News.

„Sme presvedčení, že sa nám to podarilo splniť. Ak to niekoho urazilo, je nám to veľmi ľúto,“ dodala.

Kritika prišla až z Vatikánu

Takmer štvorhodinové predstavenie, ktoré malo okrem iného odkazovať na rovnosť, bratstvo a úctu, vyvolalo aj kritiku vo Vatikáne.

„Tento vysoký ideál bol pošpinený rúhavým zosmiešnením jedného z najposvätnejších momentov kresťanstva,“ povedal arcibiskup Vincenzo Paglia v rozhovore pre noviny Il Giornale.

Zobrazenie biblickej témy pobúrilo aj francúzsku biskupskú konferenciu. „Žiaľ, tento obrad obsahoval aj scény, v ktorých bolo kresťanstvo zosmiešňované, čo nás hlboko mrzí,“ uviedli jej predstavitelia vo vyhlásení.

Ku kritike sa pridali aj ďalší predstavitelia cirkvi a konzervatívni francúzski politici.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok