Tarabu pobúrila dúhová vlajka so slovenským znakom. Chce zoštátniť Devín, Bratislava nesúhlasí

24.7.2024 12:03

Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba má problém s dúhovými vlajkami. Myslí si, že je najvyšší čas, aby mal štát naspäť vo vlastníctve strategické kultúrne pamiatky. Konkretizoval hrad Devín. Hlavné mesto nesúhlasí.

Podal trestné oznámenie

Taraba kritizuje vyvesenie slovenskej vlajky v dúhových farbách na štrnástom ročníku bratislavského Dúhového Pridu, ktorý sa konal v sobotu 20. júla. Považuje to za hanobenie štátnej zástavy.

"Ak toleruje mesto vyvesiť na jednom z hlavných námestí hanobenie slovenskej zástavy, nič mu nie je sväté . O to väčšmi si treba spomenúť, ako pred rokom nám a Matici slovenskej, chcel progresívny magistrát brániť vyviesť slovenskú zástavu na hrad Devín," napísal na sociálnej sieti minister envirorezortu.

V tejto súvislosti podal trestné oznámenie za hanobenie štátnych symbolov a avizoval, že SNS v septembri predloží nový zákon.

"Je najvyšší čas strategické kultúrne pamiatky zobrať naspäť do vlastníctva Slovenskej republiky, kým ich progresívne vedenie mesta nenechá zneuctiť rovnako," dodal.

Bratislava nesúhlasí

Bratislavský magistrát podľa ta3 s Tarabovým nápadom zoštátniť Devín v žiadnom prípade nesúhlasí. Tvrdí, o túto národnú kultúrnu pamiatku sa stará dobre. 

"Podľa našej legislatívy je vyvlastnenie možné iba v nevyhnutnej miere, vo verejnom záujme a za primeranú náhradu, a to len vtedy, ak cieľ vyvlastnenia nemožno dosiahnuť dohodou alebo iným spôsobom," uviedol.

Magistrát zároveň informoval, že Tarabov návrh nespĺňa nič, čo by malo zlepšiť starostlivosť o túto kultúrnu pamiatku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok