FOTO: Po útoku na futbalové ihrisko zostal len smútok. Na prvé pohreby detí prišli tisíce ľudí

28.7.2024 14:18

V drúzskom meste Majdal Šams, kde v sobotu pri raketovom útoku zahynulo 12 detí a tínedžerov, sa v nedeľu ráno začali prvé pohreby a na miesto prišli tisíce smútiacich, informuje spravodajský web The Times of Israel (ToI).

Izrael, Libanon
Foto: TASR/AP

Izrael pripisuje útok na Golanských výšinách libanonskému hnutiu Hizballáh. Iránom podporovaná militantná skupina akúkoľvek vinu odmietla.

Majdal Šams v nedeľu ráno navštívil izraelský minister obrany Yoav Galant. Obyvateľom povedal, že celý Izrael stojí v tejto ťažkej chvíli za nimi a odkázal Hizballáhu, že „za útok zaplatí“. Aj premiér Benjamin Netanjahu, ktorý kvôli útoku predčasne ukončil svoju návštevu USA, povedal Hizballáhu, že „za tento útok zaplatí cenu, akú ešte nezaplatil“.

Hizballáh ako predĺžená ruka Iránu

„Niet pochýb o tom, že Hizballáh prekročil všetky červené čiary, a to sa odrazí v reakcii,“ povedal izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Katz pre televízny kanál 12.

„Blížime sa k momentu, keď budeme čeliť totálnej vojne,“ dodal podľa agentúry AP.

Kac v relácii X tiež povedal, že Hizballáh, ktorý označil za „predĺženú ruku Iránu“, sa zameral na civilistov a že táto skupina nerozlišuje medzi Izraelčanmi, ktorí sú židovského a iného vierovyznania. Cieľom Hizballáhu je podľa Kaca „zabíjať izraelských občanov“.

USA nechce, aby sa konflikt vystupňoval

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu uviedol, že Spojené štáty nechcú, aby sa konflikt v oblasti vystupňoval, a že USA o incidente diskutujú s Izraelom.

Podľa libanonskej diplomacie libanonská vláda požiadala USA, aby vyzvali Izrael na zdržanlivosť.

USA zasa požiadali vládu v Bejrúte, aby vyzvala Hizballáh na zdržanlivosť. Ten podľa dvoch bezpečnostných zdrojov agentúry Reuters preventívne vyčistil niektoré kľúčové zariadenia v južnom a východnom Libanone v rámci príprav na možné izraelské údery.

Izraelský útok v južnom Libanone

Izraelské stíhačky v noci na nedeľu zasiahli niekoľko cieľov v južnom Libanone, ale podľa agentúry Reuters sa po návrate premiéra Netanjahua a zasadnutí izraelského bezpečnostného kabinetu o 16:00 (15:00 SELČ) očakáva tvrdšia reakcia.

Niektorí z útočiacich dronov majú izraelské občianstvo. Mnohí z nich stále sympatizujú so Sýriou a odmietajú izraelskú anexiu Golan, ale ich väzby na izraelskú spoločnosť sa v priebehu rokov prehĺbili, píše agentúra AP.

Tisíce ľudí na pohrebe detí

Golanské výšiny, strategicky dôležitú oblasť na juhozápade Sýrie, židovský štát obsadil počas vojny v roku 1967 a v roku 1981 ich anektoval v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN.

Bývalý americký prezident Donald Trump v roku 2019 uznal zvrchovanosť Izraela nad Golanami, čím sa odklonil od doterajšieho postoja Washingtonu.

Tisíce ľudí prišli na pohreb detí zabitých pri útoku v Majdal Šamse

Pozrite si reportáž o útoku na futbalové ihrisko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok