Výčitky eurokomisie vyzerajú, ako keby ich písal Šimečka, podozrieva Kéry. Valášek kritizuje, že vláda sa venuje iba sebe a dôležité jej uniká

28.7.2024 11:30 , Aktualizované: 29.7.2024 08:37

Hosťami relácie V politike boli podpredseda vlády Marián Kéry (Smer-SD) a poslanec Tomáš Valášek (PS). Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

V politike Kéry Valášek
Foto: ta3/Martin Rinčo

Mimoriadka nebude, zmeny chcú obhájiť

Kéry potvrdil, že žiadna mimoriadna schôdza nebude a ministerstvo spravodlivosti opäť využije dva mesiace na konzultácie, aby Európsku komisiu presvedčilo, že "zmeny, ktoré sme tam zapracovali, sú dostatočné a Európska komisia nemusí byť nervózna".

Komisia zároveň zhodnotila, že čo sa týka právneho štátu, najhoršie sú na tom Slovensko a Maďarsko. Kéry si myslí, že je to trest za rétoriku Roberta Fica a Viktora Orbána a vôbec ho to neprekvapuje.

"Komisia si pri každej príležitosti do nich kopne a snaží sa vytrestať tieto dva štáty. Naša rétorika sa nezmení," vyhlásil s tým, že eurokomisiu nepovažuje za nesvojprávnu, ale myslí si, že jej pracovníci používajú dvojaký meter.

Valášek na Kéryho argument, že "Komisia si nejakým spôsobom zasadla na pána Fica, Smer a jeho vládu" reagoval, že eurokomisia je veľký aparát a témy právneho štátu sleduje.

"Oni tvrdia, že ste porušili právny štát a vy tvrdíte, že všetko je v pohode a krivdia vám. Chcete, aby sme uverili, že iba Fico má pravdu a 27 komisárov a komisárok, vrátane vašich nominantov, a stoviek ľudí, ktorí sa tomu venujú, sa mýlia a iba vy máte pravdu?" pýta sa poslanec Progresívneho Slovenska.

Kéry dodal, že Smer nebude ticho, keď budú na pôde europarlamentu prijímané zákony, ktoré idú proti našim národnoštátnym záujmom. Myslí si, že eurokomisia k Slovensku a Maďarsko často pristupuje selektívnym spôsobom.

Prvú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie. Celú ju nájdete TU.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok