Výčitky eurokomisie vyzerajú, ako keby ich písal Šimečka, podozrieva Kéry. Valášek kritizuje, že vláda sa venuje iba sebe a dôležité jej uniká

28.7.2024 11:30 , Aktualizované: 29.7.2024 08:37

Hosťami relácie V politike boli podpredseda vlády Marián Kéry (Smer-SD) a poslanec Tomáš Valášek (PS). Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Dostali čas na nápravu

Slovensko obdržalo ďalší list od Európskej komisie. Komisia tentoraz vytýka ďalšie problémy pri trestných kódexoch. Minister spravodlivosti dostal dva mesiace na nápravu, aj keď noviel už bolo niekoľko.

"Išlo nám o to, aby sme neohrozili čerpanie finančných prostriedkov," obhajuje viaceré úpravy Kéry a hovorí, že posledná novela bola už len technickou novelou.

Valáška to "pobavilo". Vraj zabudol, koľkokrát už bola novela novelizovaná. Bolo to päťkrát. "To už začína byť také smiešne, keby to nebolo také vážne," okomentoval.

List aj správa o stave právneho štátu podľa neho dokazujú, že varovania progresívcov aj zvyšku opozície boli opodstatnené. Hovorí, že ide o prejav babráctva, keď je potrebné niečo novelizovať päťkrát a neurobiť to na prvýkrát poriadne.

Kéry vládu obraňuje, že je to náročná téma a už v minulosti boli snahy meniť pravidlá justície - odškodniť poškodených či to, aby neboli preplnené väznice. "Priznávam, že možno sme sa mohli vyhnúť viacerým novelizáciám, ale dôležité je, že sa nám to podarilo schváliť," okomentoval.

Valášek sa obáva, že v zhone, aby vyriešili "legálne maléry", sú pripravení riskovať aj slovenské eurofondy. "Najnovšou novelou ste vytvorili dve rôzne kategórie trestných činov - bežnú korupciu a to isté, len pokiaľ ide o európske peniaze," kritizuje.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Marián Kéry (Smer-SD)
- %
Tomáš Valášek (PS)
- %
Celkovo hlasov: 556

Kéry hovorí, že je zaujímavé, že "výtky Európskej komisie hovoria to isté, tým istým jazykom, ako keby to písal sám líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka".

Poslanec PS reagoval slovami o otrepanej pesničke, že keď je Smer v úzkych, vytiahne kartu, že za "všetko môže žalujúca opozícia". "Ono to predpokladá, že Európska komisia je hluchá a slepá, ako keby nemala obrovskú budovu plnú ľudí a dvoch komisárov, ktorí sa venujú otázkam právneho štátu. Vy v podstate tvrdíte, že sú nesvojprávni a nebyť žalujúcej opozície, toto všetko by sa vám prepieklo," okomentoval Valášek taktiku Smeru.

Podľa neho existuje jediné riešenie, ako zabrániť prepadnutiu eurofondov. "Smer musí raz a navždy prestať so zmenami, ktoré si voliči neprajú, ohrozujú naše eurofondy a oslabujú postavenie Slovenska vo svete. Začnite sa venovať problémom ľudí," vyzýva vládu a kritizuje, že jej medzi prsty unikajú obrovské veci, lebo sa venuje len sama sebe.

Pozrite si zostrih debaty hostí o právnom štáte.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok