Všimli ste si? Meškanie vlakov by už nemalo byť také hrozné. No ak je, toto je 10 najčastejších príčin

26.7.2024 15:42

Vlaky by mali od začiatku roka jazdiť plynulejšie. Tvrdí to Železničná spoločnosť Slovensko, ktorá investovala do nových súprav a moderných technológií. Meškania sa však nedá úplne eliminovať.

vlak ZSSK
Foto: ZSSK

3. Technické problémy na trati

Nečakané technické problémy, ako napríklad spadnuté troleje alebo poruchy zabezpečovacích a signalizačných zariadení, môžu spôsobiť, že trať je neprejazdná.

Tieto situácie môžu viesť k výrazným meškaniam alebo úplnému zrušeniu vlakov, keďže sa čaká na opravu alebo odstránenie technického problému.

4. Porucha vozidla

Porucha rušňa alebo vozňa môže zapríčiniť meškanie, zmenu radenia vlaku alebo jeho úplné zrušenie.

5. Počasie

Počasie nikto neovplyvní. Nepriaznivé poveternostné podmienky, silné búrky, ale aj extrémne teploty môžu výrazne ovplyvniť dopravu a spôsobiť meškanie alebo obmedzenie jazdy vlakov.

Pozrite si reportáž o lacnejšom letnom cestovaní vlakom.

6. Príroda

Zrážky s lesnou zverou alebo padnuté stromy na trati môžu spôsobiť meškanie, obmedzenie jazdy vlaku alebo jeho náhradu. Tieto situácie sú často nepredvídateľné.

7. Nehoda na trati

K problémom vedú aj zrážky s vozidlami, cyklistami alebo chodcami v koľajisku. Tieto nehody vyžadujú zásah záchranných zložiek a vyšetrovanie, čo predlžuje čas na obnovenie dopravy.

8. Zmena vedenia vlaku

V prípade odrieknutia vlaku nižšej kategórie môže vlak vyššej kategórie zastavovať na všetkých zastávkach na trase, čo môže spôsobiť jeho meškanie. Napríklad, ak rýchlik (R) zastavuje ako osobný vlak (Os), pridanie viacerých zastávok predĺži celkovú dobu jazdy.

9. Personálne kapacity

Výpadok personálu kvôli náhlym ochoreniam môže byť ďalším dôvodom meškania alebo obmedzenia jazdy vlakov.

10. Cestujúci

Poskytovanie zdravotnej starostlivosti cestujúcemu, riešenie situácií s konfliktnými cestujúcimi alebo zvýšený počet nastupujúcich a vystupujúcich cestujúcich môže spôsobiť meškanie.

Každá z týchto situácií si vyžaduje čas na riešenie a môže ovplyvniť celý harmonogram.

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok