Všimli ste si? Meškanie vlakov by už nemalo byť také hrozné. No ak je, toto je 10 najčastejších príčin

26.7.2024 15:42

Vlaky by mali od začiatku roka jazdiť plynulejšie. Tvrdí to Železničná spoločnosť Slovensko, ktorá investovala do nových súprav a moderných technológií. Meškania sa však nedá úplne eliminovať.

vlak ZSSK
Foto: ZSSK

Presnejší príchod, menšie meškania

Cestujúcim slúžia nové vlaky s modernými bezpečnostnými systémami, ako sú jednotky KISS a Panter. Umožňujú rýchlejšiu jazdu a znižujú pravdepodobnosť meškania.

"Moderné technológie sme implementovali aj do ďalších vlakov, čo ešte viac zvyšuje bezpečnosť a rýchlosť vlakových spojov," informuje ZSSK.

Vlaky by mali jazdiť presnejšie a meškanie v cieľovej stanici by malo byť nižšie. „Pri porovnávaní 2. kvartálu 2023 a 2. kvartálu 2024 v priemere takmer o dve minúty,” hovorí generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa.

graf vlaky Foto: ZSSK

Uvedená štatistika meškaní zahŕňa meškania všetkých vlakov - aj súkromných a medzinárodných. Znázornené meškania vznikajú aj z dôvodu mimoriadnych udalostí, čo následne ovplyvňuje aj naše vnútroštátne spoje.

Na základe údajov od začiatku roka dosiahla Železničná spoločnosť výrazné zlepšenia v porovnaní s rovnakým obdobím v predchádzajúcom roku.

V lete sa však situácia môže zmeniť. Je špecifické tým, že na tratiach sa pracuje oveľa viac, rekonštruujú ich a dochádza k poruchám v súvislosti s nevyspytateľným počasím.

ZSSK upozorňuje, že ak vlaky meškajú, toto sú najčastejšie dôvody:

1. Čakanie na prípoje a zmenené poradie vlakov

Niekedy vlak musí čakať na iné vlakové spoje ovplyvnené mimoriadnosťou, aby zabezpečil prestup cestujúcich. Toto čakanie môže spôsobiť meškanie a ovplyvniť viaceré spoje.

2. Oprava, údržba a rekonštrukcia železničnej trate 

Plánované výluky sú nevyhnutné pre pravidelnú údržbu a komplexnú rekonštrukciu železničných tratí. Počas týchto prác môže dôjsť k zmene odchodov a príchodov, prípadne k zrušeniu niektorých vlakov bez náhrady.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok