Voči správe z Bruselu sa ohradil úrad vlády aj premiér. Euractiv píše, že Fico v statuse zavádza

26.7.2024 10:27 , Aktualizované: 26.7.2024 12:43

Európska komisia v správe o stave právneho štátu na Slovensku poukázala na oslabenie boja proti korupcii po zrušení odboru prevencie korupcie na úrade vlády. Ozval sa úrad vlády aj premiér, ktorí s výhradami nesúhlasia. Euractiv tvrdí iné.

Robert Fico
Foto: Profimedia

Nič iné ako úmysel

Kritické hodnotenie z Bruselu považuje úrad vlády za "úmyselné". Podľa jeho vyjadrenia Komisia "nezohľadnila vznik novej sekcie s názvom Sekcia bezpečnosti štátu a prevencie korupcie, ktorá problematiku povýšila na vyšší stupeň riadenia." Úrad vlády o tomto kroku vraj informoval Európsku komisiu včas a podrobne.

Denník SME v piatok ráno napísal, že špeciálny protikorupčný odbor zanikol pred mesiacom v úplnej tichosti a bez vysvetlenia. Jeho vznik však oznámili v roku 2017 na osobitnej tlačovej konferencii.

Ako zhodnotila Európska komisia členské štáty a ako si viedlo Slovensko?

Správu berie na vedomie

„Úrad vlády SR berie na vedomie správu Európskej komisie o stave právneho štátu na Slovensku, ale nemôže rešpektovať, že za relevantné zdroje považuje skôr články vo vybraných médiách ako argumentačné vyjadrenia dotknutých inštitúcií, ktoré sa opierajú o ústavu a zákony či právoplatné rozhodnutia európskych súdov,“ uviedol vedúci úradu vlády Juraj Gedra.

Európska komisia bola tiež informovaná o aktivitách úradu vlády v oblasti prevencie a monitorovania korupcie za posledných deväť mesiacov. 

Fico nehovorí pravdu

Európsky spravodajský portál Euractiv v piatok (26. júla) analyzoval facebookový status premiéra Roberta Fica, v ktorom sa vyjadruje k hodnoteniu Komisie, a tvrdí, že nehovorí úplnú pravdu.

Ako ďalej píše Euractiv, "existujú hneď tri nepravdivé tvrdenia, ktoré sa dajú jednoducho vyvrátiť".

1. Prečo nebrala ohľad na nové opatrenia?

Správa pokrýva všetky opatrenia v oblasti právneho štátu, vrátane tých, ktoré vládna koalícia nakoniec neprijala.

Detailne popisuje dianie okolo novely trestného zákona, taktiež rieši tému zrušenia RTVS a premenovania na STVR, zmeny vo verejných obstarávaniach a kompetenčný zákon.

Slovenská vláda, vrátane úradu vlády, ministerstva spravodlivosti a vnútra, konzultovala tvorbu správy s Európskou komisiou. Komisia na viacerých miestach odkazuje na informácie, ktoré dostala priamo od vlády.

Ak mala vláda podľa Euractivu pocit, že Komisia nedostatočne zohľadňuje niektoré prijaté opatrenia, mala viaceré príležitosti na to upozorniť.

2. Nepozdáva sa jej rázny postoj?

Slovenská vláda tvrdí, že za kritikou Bruselu sú suverénne postoje vlády k zahranično-politickým otázkam.

Tento názor je však vyvrátený tým, že EK hodnotila všetkých 27 členských štátov bez ohľadu na ich zahranično-politické postoje.

3. Prečo sa kritika netýka predchádzajúcej vlády?

Tvrdenie, že EK nevzniesla žiadne kritické slovo na adresu predchádzajúcich vlád, si odporuje so zvyškom premiérovho stanoviska, poukazuje Euractiv.

Ak by totiž Komisia nezohľadnila opatrenia súčasnej vlády a vydala kritickú správu, išlo by o kritiku opatrení predchádzajúcich vlád.

Ku kauze sa neskôr opätovne vyjadril generálny prokurátor Maroš Žilinka:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok