Snažili sa z nás urobiť Rusov, hovoria bratia, ktorých ukradol Putin. Ukrajinské deti čakal osud "mini" vojakov

26.7.2024 00:00

Okupanti uniesli do Ruska tisíce ukrajinských detí a zmenili ich na „mini vojakov“. Tým, ktoré sa podarilo zachrániť, pomáha letný tábor, píše britský The Times. Medzi nimi sú aj Vova a Saša, ktorí opísali, ako z nich chceli urobiť Rusov.

Ukrajina deti dieťa
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Mysleli si, že už nikdy neuvidia domov

Keď ruskí vojaci povedali 14-ročnému Vovovi Petukhovovi, že on a jeho mladší brat Saša majú 30 minút na zbalenie vecí, aby sa mohli presunúť do Ruska. "Mysleli sme si, že sa nikdy nevrátime domov," povedal v rozhovore pre The Times. Ich mama zomrela niekoľko mesiacov pre začiatkom vojny.

Boli medzi 200 deťmi, ktoré uviazli v internátnej škole Novopetrivka. Je to zariadenie pre znevýhodnené deti neďaleko mesta Mykolajiv na juhu Ukrajiny, ktoré Rusi obsadili 12. marca 2022 - 16 dní po totálnej invázii na Ukrajinu.

Väčšinu žiakov zachránili rodičia alebo príbuzní. Vova a Saša, ďalších 13 sirôt a zamestnanci školy sa tri mesiace skrývali v pivnici bez elektriny a vody. Zásoby im ubúdali.

"Bolo to desivé. Báli sme sa výbuchov a streľby. Keď sme počuli vrtuľníky, utekali sme do pivnice," opísal Saša.

Zobrala ich do "bezpečia"

Chlapci sa nakoniec ocitli medzi ďalšími tisíckami ukrajinských detí, ktoré ruskí okupanti uniesli do Ruska, aby ich prevychovali. V pivnici internátu ich našli v polovici júla 2022 a odviezli do vtedy okupovaného Chersonu.

"Natáčali nás. Urobili video, že nás evakuujú do bezpečia," povedal Vova, no v skutočnosti ich zobrali proti ich vôli a navyše neďaleko frontovej línie.

The Times uvádza, že vydesené siroty, 11 chlapcov a štyri dievčatá vo veku od sedem do 16 rokov, umiestnili do detského rehabilitačného centra v dedine Stepanivka neďaleko Chersonu. Vštepovali im ruskú propagandu. Ukrajinci získali Cherson späť v novembri 2022.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok