Falošné mená a vypnuté kamery. Ako vyzerá boj ukrajinskej učiteľky proti rusifikácii detí na okupovaných územiach?

17.3.2024 06:00

Ukrajinská učiteľka spustila tajné online kurzy pre deti na okupovaných územiach. Spolu s kolegami sa tak snaží vzdorovať rusifikácii i propagande. Pre redakciu BBC prezradila, ako sa usiluje o zachránu myslí ukrajinských žiakov.

škola, rusko, ukrajina
Foto: Profimedia
Škola v Záporožskej oblasti

Tak ako milióny ďalších Ukrajincov, aj Natalija (redakcia BBC nepoužila v texte pravé mená respondentov) bola v prvých týždňoch ruskej invázie na Ukrajinu nútená opustiť svoj domov.

Nemohla tolerovať život pod ruskou okupáciou vo svojom rodnom meste Melitopol na juhu krajiny a cítila, že bude užitočnejšia na území, ktoré má pod kontrolou Ukrajina, píše BBC.

Natalija však neopustila len svoj domov a príbuzných, ale vzdala sa aj svojej profesie. Ako učiteľka pôsobila 20 rokov. Teraz trávi svoj čas poskytovaním online kurzov pre stovky svojich bývalých študentov. Riziko je pre ňu a jej online triedu obrovské.

Záchrana mysle ukrajinských detí

"Nikto to predtým nerobil," vysvetľuje nám Natalija. "Ani na Kryme, ani v okupovanom Donbase, Chersone či Záporožskej oblasti."

Na stenách jej starých tried v Melitopole teraz visia portréty Vladimira Putina. Žiaci sa musia naučiť ruskú hymnu. Dokonca sú povinní písať "inšpiratívne listy" ruským vojakom. Takto opísala vzdelávanie ukrajinské deti na územiach okupovaných Ruskom.

Učia ich, že Ukrajina nie je skutočná krajina, a ako Natalija hovorí, ak dieťa spochybní učebné osnovy, ich rodičom sa vyhrážajú bitím alebo mučením.

Preto spolu so svojimi bývalými kolegami vytvorila online výučbovú platformu, aby sa tak pokúsila "zachrániť mysle ukrajinských detí".

Bezpečosť na prvom mieste

"Keď sme ju spustili, napísala som neutrálny list, v ktorom som všetkým rodičom ponúkla kurzy," vysvetľuje. "Nevedela som, kto je proukrajinský alebo proruský, a oni poznali moju domácu adresu a mojich príbuzných."

Hovorí, že aj vyslovenie slova "okupácia" môže mať za následok návštevu ruských orgánov vo vašom dome. Ak sa nájde akýkoľvek dôkaz lojality voči Ukrajine, napríklad domáce úlohy dieťaťa napísané v ukrajinčine namiesto ruštiny, nasledovať môže cesta na policajnú stanicu.

Napriek tomu stovky rodín využili jej ponuku vyučovať podľa ukrajinských učebných osnov - a ich počet stále rastie. Dopoludnia navštevujú ruskú školu a popoludní alebo večer majú žiaci tajné online hodiny s ukrajinskými učiteľmi.

"Bezpečnosť je dôležitejšia ako vedomosti. Všetci žiaci sa pripájajú s vypnutými kamerami a používajú falošné prezývky," hovorí Natália. Nahrávky sú k dispozícii pre tých, ktorí nemajú signál alebo sa nevedia pripojiť.

Kontakt s ukrajinskou kultúrou

"Nie je až také dôležité naučiť deti, v ktorom roku sa narodil Taras Ševčenko (ukrajinský básnik), alebo pravidlá geometrie, ale udržať ich v kontakte s ukrajinskou kultúrou," vysvetľuje.

"Mám jedného žiaka, ktorý po hodinách ruštiny prišiel domov a plakal. Pre dieťa je to príliš veľký psychický tlak. Celý život žili v ukrajinskom prostredí - a zrazu sa všetko zmenilo."

Vzdor voči rusifikácii

Valera chodí do ruskej školy, ale navštevuje aj online hodiny ukrajinčiny. Štrnásťročný chlapec pre BBC povedal, že len šiesti z jeho 31 spolužiakov podporujú Ukrajinu. Dodal, že sa snaží vzdorovať rusifikácii, keď môže.

"Raz sme si počas vyučovania pustili ukrajinskú hymnu," spomína. "Potom začali všetkých prehľadávať. Schoval som si telefón. Keď už hrali ich hymnu - všetci vstali, my sme zostali sedieť," opísal Valera a dodal, že o dodatočné vyučovanie ukrajinčiny mal vždy záujem. Zároveň si však myslí, že ho časom prinútia vstúpiť do ruskej armády.

Obavy o budúcu generáciu

Natalija priznáva, že zmysel jej vyučovania je neustále skúšaný. Čím dlhšie Rusko okupuje Melitopol, tým väčšie je riziko, že deti, ktoré tam žijú, budú indoktrinované.

"Nemôžem normálne kontrolovať ich domáce úlohy," hovorí. "Bojím sa o našu budúcu generáciu. Je veľmi dôležité, aby tieto deti boli v kontakte s realitou. Je to však veľmi ťažké," dodala. 

Pozrite si reportáž o ruských prezidentských voľbách na okupovaných územiach.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok