Snažili sa z nás urobiť Rusov, hovoria bratia, ktorých ukradol Putin. Ukrajinské deti čakal osud "mini" vojakov

26.7.2024 00:00

Okupanti uniesli do Ruska tisíce ukrajinských detí a zmenili ich na „mini vojakov“. Tým, ktoré sa podarilo zachrániť, pomáha letný tábor, píše britský The Times. Medzi nimi sú aj Vova a Saša, ktorí opísali, ako z nich chceli urobiť Rusov.

Ukrajina deti dieťa
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Na výlet k Dnepru, v skutočnosti do Ruska

Ďalší zachránaný chlapec menom Žeňa pre The Times prezradil, ako musel v škole každý deň spievať ruskú hymnu. Nesmel používať slovo "vojna", ruským vojakom museli vyrábať ponožky a na front im posielať pohľadnice.

Deti dostali aj vojenské preukazy. "Povedali nám, že dostaneme zadarmo domy, plat až milión rubľov a až sa oteplí, vrátia sa a vezmú nás kopať zákopy,“ opísal Žeňa.

Vova a Sašu zobrali na "dovolenku" k rieke Dneper. Neverili tomu. "Až po odchode nám povedali, že ideme do Ruska," uviedli pre britský denník.

Spoločne s ďalšími dvoma stovkami ukrajinských detí sa ocitli v sanatóriu pri Čiernom mori. Učili sa vlastivedu, no o Ukrajine mohli hovoriť iba negatívne. "Chceli, aby sa z nás stali Rusi," vyhlásil Saša s tým, že niektoré deti vzali aj do Moskvy, aby na ne zapôsobila "veľkoleposť mesta".

Mali šťastie

Bratom sa podarilo vrátiť sa domov na Ukrajinu. The Times vysvetľuje, že ešte pred inváziou si jednu z 15 sirôt adoptovala americká rodina. Vďaka tomu sa podarilo všetky vypátrať a previezť do Gruzínska.

Vova a Sašu vypátril ich strýko Roman. Ich fotku našiel na Facebooku a vzal ich k sebe. Chlapci však majú nočné mory a Sašu dokáže vystrašiť aj otvorenie fľaše s perlivou vodou.

Pozrite si reportáž z 8. júla 2024 o tom, ako Rusi zasiahli detskú nemocnicu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok