Vie, ako Ukrajina zvíťazí. Nebránime ruiny na život a na smrť, Rusko s tým nemá problém, hovorí generál Syrskyj

Generálplukovník Oleksandr Syrskyi počas rozhovoru sedel na hromade debien s muníciou na tajnej vojenskej základni. Stroho sa vyjadril, kedy Ukrajina dostane dlhoočakávanú dodávku stíhačiek F-16.

Ukrajina, generál
Foto: X/CinC_AFU

Veľké straty na oboch stranách

Úspechy Ruska si medzitým vyžiadali veľké ľudské obete. Straty Kremľa boli „trikrát“ vyššie ako straty Ukrajiny a v niektorých smeroch „ešte vyššie“, prezradil Syrskyj.

Vo februári prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že od roku 2022 zahynulo 31 000 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. Syrskyj odmietol údaje o padlých vojakov aktualizovať s tým, že straty sú „citlivá“ téma, ktorú by mohla Moskva využiť.

Porovnal svoju taktiku na bojisku s taktikou ruských veliteľov, ktorí sú známi tým, že obetujú obrovské počty peších jednotiek, aby získali „100 až 200 metrov“.

„Je pre nás veľmi dôležité zachrániť životy našich vojakov. Nebránime ruiny na život a na smrť,“ povedal Syrskyj. Nie je ochotný „dosahovať ciele za každú cenu“ alebo vrhnúť svojich mužov do „márnych útokov“. Niekedy bolo potrebné presunúť sa na „výhodnejšie pozície“.

Stagnácia na fronte

Na pozadí skepticizmu, pokiaľ ide o vyhliadky Ukrajiny na dosiahnutie priameho víťazstva, Syrskyj zaznamenal rôzne pozitívne udalosti.

Americké stíhačky F-16 by posilnili ukrajinskú protivzdušnú obranu. Umožnili by Kyjevu efektívnejšie pôsobiť proti ruským riadeným strelám a presne zasahovať pozemné ciele. Zdôraznil však, že existujú limity, ktoré by F-16 mohli dosiahnuť.

Musia zostať „40 km alebo viac“ od frontovej línie, pretože hrozí, že ich Moskva zostrelí.

Rodiny sa musia zmieriť so situáciou

Ako mnohí vojaci v službe, aj on sa s rodinou stretáva len zriedka. „Trpia bezo mňa, takže je to možno aj môj problém,“ povedal. „Ale viem, že zvíťazíme. Viem, ako to musím urobiť. A som si istý, že to dokážeme,“ priznal.

Generál hovorí, že nespí „veľa hodín“. Vo vzácnych chvíľach voľna čítal knihy o ukrajinskej histórii, aby pochopil minulé „procesy“. „Máme statočných ľudí a ťažkú históriu,“ poznamenal.

Vláda nedávno znížila povolávací vek z 27 na 25 rokov. Minulý týždeň vstúpil do platnosti nový zákon, podľa ktorého sa muži musia zaregistrovať vo vojenských náborových centrách.

Syrského úlohou je nájsť tiež nových regrútov, ktorí by nahradili zabitých a zranených ukrajinských vojakov. Tí, ktorí bojujú v zákopoch, sú vyčerpaní.

Pozrite si archívny rozhovor z 20. februára 2024 s ukrajinským vojakom o priebehu vojny na Ukrajine.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok