Vie, ako Ukrajina zvíťazí. Nebránime ruiny na život a na smrť, Rusko s tým nemá problém, hovorí generál Syrskyj

Generálplukovník Oleksandr Syrskyi počas rozhovoru sedel na hromade debien s muníciou na tajnej vojenskej základni. Stroho sa vyjadril, kedy Ukrajina dostane dlhoočakávanú dodávku stíhačiek F-16.

Ukrajina, generál
Foto: X/CinC_AFU

Holandsko a ďalší spojenci uviedli, že dorazia čoskoro. Tento týždeň? Alebo možno v auguste? „Ja viem. Ale nemôžem vám to, žiaľ, povedať,“ odpovedal pre The Guardian s ospravedlňujúcim sa úsmevom.

Syrskyj je novým ukrajinským vrchným veliteľom. Jeho úlohou je poraziť ruskú armádu. Po dva a pol roku dlhých bojov uznáva, že Rusi majú oveľa lepšie zdroje.

Prevaha človeka a stroja na bojisku

Rusi majú podľa neho viac všetkého: tankov, bojových vozidiel, vojakov. „Pokiaľ ide o vybavenie, je pomer 1:2 alebo 1:3 v ich prospech,“ povedal. Od roku 2022 sa počet ruských tankov „zdvojnásobil“. „Nepriateľ má výraznú prevahu v sile a prostriedkoch,“ povedal Syrskyj.

Práve prevaha človeka a stroja vysvetľuje nedávne udalosti na bojisku. Od jesene minulého roka ukrajinské ozbrojené sily neustále ustupujú.

Jedným z jeho prvých krokov, po nástupe do funkcie vo februári 2024, keď nahradil Valerija Zalužného, ktorý je teraz ukrajinským veľvyslancom v Spojenom kráľovstvo, bol príkaz na stiahnutie vojsk z východného mesta Avdijivka.

Tento ústup sa zhodoval so šesťmesačnou prestávkou v dodávkach zbraní zo strany USA.

Rusko stále napreduje

Rusi však stále obsadzujú polia a dediny vo východnom Donbase a pomocou leteckých bômb si razia cestu vpred. Zabrali územie severozápadne od Avdijivky, smerom k posádkovému mestu Pokrovsk, a obkľúčili osadu Časiv Jar na vrchole kopca.

V máji ruské sily otvorili nový front v Charkovskej oblasti, keď zaútočili na mesto Vovčansk. Ukrajina tento útok očakávala. Zdanlivo ho však nedokázala zastaviť.

Ukrajinci sa nevzdávajú

Syrskyj priznal, že situácia je „veľmi ťažká“. „Ruský agresor útočí na naše pozície z mnohých smerov,“ povedal.

Mohol by sa ruský postup zastaviť? „Áno, samozrejme. V prvom rade to závisí od našich statočných vojakov, našich dôstojníkov,“ tvrdí.

Pomerne často sa podľa neho stáva, že „húževnaté a hrdinské“ ukrajinské jednotky porazia väčšie nepriateľské skupiny. Ako príklad uviedol posledný pokus Ruska zmocniť sa Charkova a susednej Sumskej provincie. „Nepodarilo sa to,“ pripomenul.

Boje pokračovali, ale podľa jeho slov bol pokus šéfa Kremľa Vladimira Putina o vytvorenie „takzvaného bezpečnostného koridoru“ pri ruských hraniciach a v Belgorodskej oblasti zmarený.

A čo slová, že Moskva plánuje ďalší útok v južnej Záporožskej oblasti? "Ak sa tak stane, môžeme im dať dobrú odpoveď,“ odpovedal pre The Guardian.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok