Rusi zasiahli najväčšiu detskú nemocnicu, malí pacienti s rakovinou nemohli bežať do krytu. Čo bude ďalej, nevedia

12.7.2024 00:00

Po tom, ako ruská raketa zasiahla najväčšiu ukrajinskú detskú nemocnicu, má Národný onkologický ústav v Kyjeve viac práce ako zvyčajne. Úder si vyžiadal evakuáciu desiatok malých pacientov, ktorí bojujú s rakovinou.

Kyjev nemocnica deti
Foto: TASR/AP

Kde v liečbe pokračovať

Najmasívnejšie ruské bombardovanie ukrajinskej metropoly za posledné štyri mesiace silno poškodilo detskú nemocnicu Ochmelit, vystrašilo rodiny a vážne zasiahlo ich deti, ktoré bojujú s život ohrozujúcimi chorobami.

Teraz niektoré rodiny riešia dilemu, kde v liečbe detí pokračovať, píše agentúra AP.

Oksana Halaková sa o diagnóze svojho dvojročného syna Dmytra dozvedela len na začiatku júna.

Zistila vtedy, že trpí akútnou lymfoblastickou leukémiou. Okamžite sa rozhodla, že ho nechá liečiť v Ochmatdyte. "Pretože je to jedna z najlepších nemocníc v Európe."

Nemohli bežať do úkrytu

Keď sa Kyjevom rozozneli sirény, boli s Dmytrom v nemocnici. Nemohli bežať do úkrytu, pretože chlapček bol práve na infúziách.

"Je životne dôležité tieto infúzie neprerušovať," povedala Halaková.

Po prvých explóziách im sestry pomohli premiestniť sa do miestnosti bez okien, ktorá bola bezpečnejšia. "Ucítili sme silnú tlakovú vlnu. Cítili sme, ako sa miestnosť otriasa. A zhasla svetlá. Pochopili sme, že to bolo blízko, ale nemysleli sme si, že to bolo v Ochmatdyte," opísala.

Počet pacientov sa zdvojnásobil

Krátko potom ich evakuovali do Národného onkologického ústavu a Dmytro je teraz jedným z 31 pacientov, ktorí sa uprostred ťažkého boja s rakovinou musia prispôsobiť novej nemocnici.

S ich príchodom sa tam počet detí liečených s rakovinou zdvojnásobil.

Dmytrovi a ostatným pacientom bola ponúknutá evakuácia do zahraničných nemocníc a Halaková by si želala, aby sa syn ďalej liečil v Nemecku.

"Chápeme, že v našej situácii sa nám nemôže dostať pomoci, ktorú by sme potrebovali, a sme nútení požiadať o evakuáciu do zahraničia," povedala.

Podobne preplnené sú po uzavretí Ochmatdytu, kde sa v čase útoku liečili stovky detí, aj ďalšie nemocnice v meste, ktoré prijali na liečbu malých pacientov.

"Zničený Ochmatdyt je bolesť pre celý národ," povedala generálna riaditeľka Národného onkologického ústavu Olena Jefimenková.

Postupná obnova nemocnice

Takmer ihneď po útoku sa na sociálnych sieťach začali objavovať odkazy s cieľom vybrať peniaze na obnovu nemocnice.

Mnoho rodičov, ktorých deti sa v nej liečili, písalo vďačné správy, že ich deti prežili napriek ťažkým diagnózam vďaka starostlivosti nemocnice.

Počas iba troch dní vybrali Ukrajinci a súkromné firmy prostredníctvom národnej zbierkovej platformy United24 vyše 7,3 milióna dolárov.

Práce na obnove nemocnice sa už začali. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok