Súčiastky z vypustenej rakety na kyjevskú nemocnicu sú zo Západu. Ide o dôkaz, že Rusko stále obchádza sankcie

10.7.2024 17:46

Typ rakety Ch-101, ktorú Rusko v pondelok (8. júla) vypálilo na detskú nemocnicu Ochmatd v Kyjeve, je závislý od súčiastok od výrobcov zo západných štátov.

Nemocnica Kyjev útok
Foto: TASR/AP

Upozornil na to britský denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na expertov a na analýzu ukrajinskej prezidentskej kancelárie, ktorú má k dispozícii.

Úspešné obchádzanie sankcií

Ch-101 patrí k najmodernejším riadeným strelám s plochou dráhou letu, ktoré má Rusko v arzenáli.

Rusi sú aktuálne schopní vyrábať zhruba osemkrát viac týchto striel, ako pred začiatkom plnohodnotnej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

To ukazuje, že Kremľu sa darí úspešne obchádzať sankcie, myslí si FT. Podľa ukrajinskej prezidentskej kancelárie raketa obsahuje vyše 50 komponentov vyrobených v zahraničí.

Dokážu zostrojiť šikovnejšie rakety

"Západné technológie im umožňujú zostrojiť tieto šikovnejšie rakety, ktoré ich teroristickým útokom umožňujú prejsť našou protivzdušnou obranou, ktorá sa stretáva s problémami," povedala FT Olena Bilousová, vedúca výskumu sankcií v Inštitúte KSE pri Kyjevskej ekonomickej škole.

Sankcie síce Rusko odrezali od niektorých pokročilejších komponentov, ale ruskí zbrojári sa uchýlili k nákupom mikroprocesorov a ďalších vyspelých technológií, ktoré nie sú primárne určené na vojenské účely.

Pozrite si archívnu reportáž z 9. júla o útoku na detskú nemocnicu v Kyjeve.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok