Des, hrôza a smútok. Svedkovia útoku na kyjevskú nemocnicu opisujú momenty po bombardovaní

8.7.2024 21:54

Budovy čiastočne zrovnané so zemou, prach, rozbité okná, deti tlačiace sa k svojim rodičom a desiatky pomáhajúcich záchranárov, lekárov, vojakov i civilistov. Tak podľa agentúry Reuters vyzerala kyjevská detská nemocnica po zásahu ruskou raketou.

Rozsiahly útok, ktorý okrem metropoly zasiahol najmenej päť ďalších miest v centrálnej a východnej oblasti Ukrajiny, si vyžiadal bezmála vyše 30 mŕtvych a na 150 zranených.

Skaza všade navôkol

Sekundy po tom, ako ruská raketa narazila do kyjevského zdravotníckeho zariadenia špecializovaného na starostlivosť o detských pacientov, Svitlana Kravčenková utekala k svojmu dvojmesačnému synovi, ktorý sa v nemocnici liečil.

Bábätko prikryla látkou, aby ho ochránila pred vzduchom poletujúcim prachom.

"Bolo to desivé. Snažila som sa ho zakryť látkou, aby mohol dýchať," povedala chvejúcim sa hlasom 33-ročná žena, zatiaľ čo okolo nej záchranári v troskách budovy pátrali po preživších.

Malé dieťa Kravčenková držala pevne v rukách, zatiaľ čo jej manžel Volodymyr pozeral na skazu. Ich auto zaparkované vedľa zničenej budovy bolo pochované pod sutinami. Celá rodina ale našťastie vyviazla len so škrabancami a odreninami.

"Keby sme boli v aute, tak už neexistujeme," povedal Kravčenko a svoju ženu pohladil po tvári, aby ju utíšil, opisuje Reuters.

Ako to vyzeralo na mieste útoku

Areálom zariadenia sa po útoku bezradne prechádzala staršia lekárka s obviazanou hlavou a bielym plášťom pokrytým krvou.

Chvejúce sa mamičky pevne zvierali svoje bábätká, zatiaľ čo staršie deti, niektoré bez sprievodu, posedávali na dvore a spamätávali sa zo šoku.

Okolo nich desiatky záchranárov, vojakov i civilistov utvorili ľudskú reťaz, ktorá tehlu po tehle odpratávala sutiny.

Necíti hnev, len smútok a vyčerpanie

Lekárka z toxikológie, 55-ročná Jevhenija Rochvarhová, uviedla, že všetci jej najbližší kolegovia sú nažive.

Nebola si však istá osudom tých, ktorí sa v čase úderu mohli nachádzať vo vyšších poschodiach. Na otázku, či cíti hnev, odpovedala, že nie.

"Možno vyčerpanie. A veľmi hlboký smútok. Jednoducho by som si želala, aby sa to nestalo," povedala Reuters.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok