Pellegrini odsúdil ruský útok na nemocnicu v Kyjeve, Šimečka k tomu vyzval aj premiéra. Ten to zatiaľ neurobil

9.7.2024 15:50 , Aktualizované: 9.7.2024 19:40

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini ostro odsúdil ruský útok na detskú nemocnicu v Kyjeve, ktorý si v pondelok 8. júla vyžiadal množstvo civilných obetí.

Snaha o mier a pomoc Ukrajine

„Je to veľká tragédia a veľké nešťastie pre všetky obete, zranených a ich rodiny. Takéto útoky nenaznačujú snahu Ruska sadnúť si za rokovací stôl. Ak sa o to nepokúsime, počet obetí bude narastať nielen na fronte, ale aj v radoch civilného obyvateľstva, a Ukrajina bude z mesiaca na mesiac čoraz viac decimovanou krajinou,“ uviedol prezident pred začiatkom samitu NATO vo Washingtone.

Prezident Pellegrini zdôraznil potrebu všestrannej pomoci Ukrajine, do ktorej je Slovensko zapojené od začiatku konfliktu. Podľa neho musí táto pomoc ísť ruka v ruke so snahou svetového spoločenstva o zastavenie paľby.

„Našou spoločnou snahou by malo byť rokovanie o mieri. Túžba po mieri totiž neznamená podporu agresora,“ povedal prezident.

Stretnutie so Zelenským

Vo Washingtone sa Peter Pellegrini stretne aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým bude diskutovať o jeho vízii ukončenia konfliktu.

„Budem sa ho pýtať na jeho víziu ukončenia tohto konfliktu, ktorý zo dňa na deň prináša nové a nové obete v radoch armády i nevinných civilistov,“ uviedol Pellegrini.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že rozvážna zahraničná politika Slovenska môže byť v budúcnosti výhodou a môže prispieť k zmiereniu medzi Západom a Východom.

Reakcia opozície

Podpredseda parlamentu a predseda PS Michal Šimečka vyzval premiéra a prezidenta k odsúdeniu ruského útoku.

"Môžeme mať rôzne názory na zahraničnú politiku. Ak ale Rusko bombarduje detskú nemocnicu, zabíja deti na dialýze, tak snáď musíme byť schopní odsúdiť tento barbarský čin všetci. Vyzývam predsedu vlády, prezidenta republiky, aby odsúdili tento útok, a zároveň poskytli nášmu partnerovi, nášmu susedovi, ktorý čelí ruským útokom, maximálnu pomoc. Či už humanitárnu alebo aj inú," vyhlásil.

Vyjadrenie predsedu Hlasu

K incidentu sa vyjadril aj Matúš Šutaj Eštok.

Telefonát Fica so Šmyhaľom

Premiér Robert Fico medzitým telefonoval s predsedom vlády Ukrajiny Denysom Šmyhaľom. Potvrdil mu ponuku hospitalizovať na Slovensku detských onkologických pacientov z Kyjeva, no ruský útok priamo neodsúdil.

Dohodli sa, že technický prevoz a následnú hospitalizáciu zabezpečia ministri zdravotníctva.

Fico Šmyhaľ telefonát Foto: Úrad vlády SR Premiér telefonoval s ukrajinským predsedom vlády

"Premiéri sa ďalej dohodli, že vlády si v krátkom čase vymenia hodnotenie plnenia záväzkov prijatých na spoločnom rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach a začnú prípravu ďalšieho spoločného rokovania vlád," priblížil úrad vlády.

Ako doplnil, ukrajinský premiér pozval slovenskú vládu na rokovanie na území Ukrajiny, pričom ako predbežný termín bola určená druhá polovica septembra alebo začiatok októbra 2024.

Pozrite si reportáž z ruského útoku na nemocnicu v Kyjeve.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok