Poézia, propaganda a vojenské slogany. Ako Putinova vojna mení ruský jazyk a kultúru?

23.7.2024 16:10

Eufemizmy, vojenský žargón, vlastenecké básne a autocenzúra, takýmto spôsobom sa dva a pol roka vojny na Ukrajine podpísali na jazyku v Rusku.

Moskva
Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil dňa 24. februára 2022 "špeciálnu vojenskú operáciu", v ruštine označovanú skratkou SVO. Rusko následne začalo inváziu na Ukrajinu. O dva a pol roka neskôr je táto skratka všadeprítomná. Neustále ju opakujú politickí a vojenskí predstavitelia, vyskytuje sa na sociálnych sieťach a na bilbordoch lemujúcich dopravné tepny ruského hlavného mesta.

Spočiatku bolo používanie slova “vojna“ úplne zakázané a dokonca sa trestalo väzením. V súčasnosti sa toto slovo vrátilo do oficiálnych vyhlásení, zaznelo dokonca z úst Vladimira Putina. Ale vždy vtedy, keď obviňuje Ukrajinu a Západ z podnecovania vojny.

Vlastenecké básne

Nina Popovová, obľúbená poetka režimu, je jednou z tých, ktorí vyslovujú toto slovo bez zajakávania, keď vysvetľuje, že Zväz ruských spisovateľov, ktorého je podpredsedníčkou, žije “podľa zákonov vojny“.

Táto organizácia, ktorá už za sovietskych čias slúžila ako propagandistická zbraň, sponzorovala júnové vydanie antológie básní s názvom Za našich priateľov, oslavujúcej statočnosť ruských vojakov na Ukrajine.

Na nedávnom knižnom veľtrhu na Červenom námestí v Moskve Popovová verejne prečítala niekoľko básní z tejto antológie. Rozširovanie vlasteneckých básní a piesní podľa nej ukazuje, že konflikt na Ukrajine “začína nadobúdať sakrálny rozmer“. Tento status bol dlho vyhradený Veľkej vlasteneckej vojne, ruskému názvu pre druhú svetovú vojnu (skrátene VOV).

Príkladom všadeprítomnosti skratky SVO môže byť aj slovná hračka “Pridaj sa k svojim!, ktorá sa v súčasnosti propaguje po celej krajine s cieľom povzbudiť Rusov, aby vstúpili do armády.

Slogan evokuje ducha “bratstva“, „skutočne vystihuje ducha doby“ a “spája ľudí“, hovorí Popova.

Vojenská situácia

Kritickejšie hlasy ho však považujú za dôkaz, aký potrebný je nábor regrútov do armády, ktorá utrpela ťažké straty.

Keď vojna trvá, “pomsta za mŕtvych kamarátov“ sa stáva dôvodom na zapojenie, analyzuje slogan lingvistka, ktorá v obave z možného postihu dala prednosť anonymite. “Už nechápeme, prečo bojujeme, čo chceme získať (...), ale chápeme, že tu sme my a tam oni,“ uviedla.

Vývoj je jasný v porovnaní s rokom 2022, keď oficiálne prejavy sľubovali “krátku a ľahkú“ ofenzívu proti ukrajinským “nacistom“.

Ďalšou zmenou je, že režim už nepopiera straty, ale snaží sa zmierniť šok pre verejnú mienku, hovorí lingvistka.

Putinove eufemizmy

Ruskí predstavitelia, predovšetkým Vladimir Putin, nepopierajú, že Rusko prišlo o desiatky tisíc mužov, ale bez udania čísel ubezpečujú, že ukrajinská armáda utrpela ešte väčšie straty.

Práve tu sa do bežného jazyka dostáva mnoho eufemizmov, vysvetľuje expertka.

Tak napríklad “vrátiť sa v čiernom vreci“ znamená zomrieť na fronte. Existuje “zásielka 200“ a “zásielka 300“, čo sú kódy pôvodne používané v sovietskej armáde, ale každý vie, že znamenajú mŕtvych či zranených.

Tieto posledné výrazy sa spolu s viac ako stovkou ďalších objavujú v neformálnom slovníku SVO, ktorý zdieľa Popovová a v ktorom sa vyskytuje veľa vojenského žargónu. Napríklad “vták“ alebo “batman“ je výraz pre drony, “mobiki“ je prezývka pre mobilizovaných vojakov a urážlivo znejúci výraz “čmobiki“ predstavuje rezervistov povolaných do vojny počas “čiastočnej mobilizácie“.

Skrytá realita

Autocenzúra a mlčanie - také sú dôsledky konfliktu na Puškinov jazyk, zdôrazňuje lingvistka. Ak v roku 2022 “bolo možné počuť, ako ľudia cestujúci mestskou dopravou či vyjadrujúci pochybnosti v rozhovoroch so susedmi, teraz mlčia“.

Zverujeme sa len blízkym, považovaným za spoľahlivých, a to na pozadí takmer každodenného zatýkania autorov skutočnej alebo domnelej kritiky. Zvlášť odkedy sa v plnej sile vrátilo udavačstvo.

Istá bohatá Moskovčanka pod podmienkou anonymity hovorí, že sa zdráha hovoriť slobodne aj doma, lebo využíva virtuálnu asistentku od ruského internetového gigantu Yandex, ktorá by jej názory mohla nahlásiť úradom.

Alexej Levinson, sociológ z nezávislého centra Levada sa pravidelne zapája do diskusných skupín, aby zisťoval verejnú mienku. Zistil, že kritických hlasov ubúda najmä preto, že mobilizácia záložníkov zostala obmedzená a vojaci sú vo všeobecnosti relatívne dobre platení dobrovoľníci. Časť odporcov vojny sa teraz uspokojila s “jednoduchou logikou: Keď sme už začali vojnu, musíme ju viesť až do konca,“ uzatvára.

Pozrite si archívnu reportáž o vojne na Ukrajine z 24. februára 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok