Takmer polovica Ukrajincov chce začať rokovania s Ruskom. Drvivá väčšina však odmieta Putinove podmienky

15.7.2024 15:24

Približne 44 percent Ukrajincov je pripravených na rokovania s Ruskom, ale drvivá väčšina odmieta ruské podmienky, uviedol v pondelok server BBC News o výsledkoch prieskumu, ktorý minulý mesiac podniklo Razumkovovo stredisko na zákazku portálu zn.ua. Proti rozhovorom s Ruskom sa stavia 35 percent opýtaných.

Czech_Republic_Russia_Ukraine_war484021.jpg
Foto: TASR/AP (ilu)

Výsledky prieskumu sa pomerne výrazne odlišujú podľa regiónov, upozornil portál. Napríklad v centrálnej časti Ukrajiny súhlasí so začatím rokovaní s Ruskom takmer polovica opýtaných (49 percent), zatiaľ čo na západe krajiny len tretina (35 percent). A na juhu si myslí, že čas na rokovanie nastal, tri pätiny opýtaných, teda o 16 percent viac ako celoštátny priemer.

Nesúhlasia s Putinovými podmienkami

Súčasne väčšina Ukrajincov nesúhlasí s podmienkami prímeria, ako ich nedávno formuloval ruský prezident Vladimir Putin. Napríklad 83 percent opýtaných považuje za nemožné prenechať Rusku štyri čiastočne okupované ukrajinské regióny, Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú oblasť, ktoré sa Putin pokúsil anektovať už na jeseň 2022.

Podľa troch štvrtín opýtaných (77 percent) nemožno úplne zrušiť sankcie, ktoré prijal Západ v snahe prinútiť Rusko k stiahnutiu vojsk zo susednej krajiny. Nadpolovičná väčšina, 58 percent, nie je ochotná súhlasiť s Putinovou požiadavkou zakotviť neutrálne a bezjadrové postavenie krajiny v ukrajinskej ústave.

Pozrite si reportáž o útoku na detskú nemocnicu:

Územie, zbrane, mobilizácia

Polovica Ukrajincov (51 percent) trvá na oslobodení celého ukrajinského územia v hraniciach z roku 1991 od ruských vojsk, teda vrátane Krymu, anektovaného Ruskom v roku 2014, štvrtina (26 percent) by bola ochotná zmieriť sa s ukončením vojny na línii, na ktorej stáli vojská oboch strán pred vpádom ruských jednotiek vo februári 2022, a iba desatina (deväť percent) by akceptovala, aby novú hranicu predstavovala frontová línia v okamihu uzavretia dohody.

Dve tretiny Ukrajincov podľa prieskumu usudzuje, že Rusko možno na bojisku poraziť. Štyri pätiny (82 percent) si myslia, že Ukrajina môže zvíťaziť, ak jej Západ dodá dosť zbraní. A tri štvrtiny sa domnievajú, že víťazstvo si vyžaduje vlastný silný zbrojársky priemysel a zavedenie poriadku do mobilizácie nových vojakov do armády.

Súčasne si skoro polovica Ukrajincov myslí, že nie je nič hanebné na snahe vyhnúť sa odvedeniu do vojny. Opačný názor zastáva 29 percent opýtaných.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok