Poukazujú na ich nepriaznivú situáciu. Štát do cudziny dávky na opatrovanie neposiela, slovenským penzistom chce pomôcť Česko

20.7.2024 11:08

Príspevok na starostlivosť by mohli od budúceho roka v Česku získať aj ľudia so slovenskou penziou.

Dôchodcovia budú mať od júla nárok na odvodovú úľavu
Foto: TASR/AP

Mohli by oň požiadať územnú sociálnu správu, ktorá by po posúdení ich situácie mohla prípadne rozhodnúť o takzvanom odstránení tvrdosti zákona a dávku im priznať. 

Počíta s tým pripravovaná novela o sociálnych službách, ktorú by mohla čoskoro prerokovať česká vláda.

O vyplácanie príspevku na starostlivosť ľuďom so slovenským dôchodkom sa snaží česká Národná rada osôb so zdravotným postihnutím (NRZP).

Poukazuje na ich nepriaznivú situáciu. Slovensko im totiž podporu na opatrovanie do cudziny neposiela. Česko im ale podľa predpisov svoju dávku vyplácať nemôže. Podľa rady sa to týka asi 500 ľudí.

Podmienky chcú zmierniť

Novela má územnej sociálnej správe od budúceho roka umožniť rozhodnúť o odstránení tvrdosti zákona, teda o zmiernení podmienok.

Ľuďom, ktorí budú mať bydlisko v Česku, nebudú poberať podobnú podporu z inej krajiny a o český príspevok na starostlivosť písomne požiadajú, by úrad mohol peniaze od štátu priznať. Predtým by však posúdil situáciu žiadateľa. České ministerstvo práce v podkladoch uvádza, že opatrenie má pomôcť v individuálnych prípadoch.

"Každá žiadosť o príspevok na starostlivosť u osoby, na ktorú sa vzťahujú priamo uplatniteľné predpisy EÚ, je vždy - a naďalej bude - postúpená príslušnému štátu. Až v prípade, že bude úplne zrejmé, že žiadna podobná dávka nebude týmto štátom nahradená, bude možné požiadať o odstránenie tvrdosti. Pri tvrdosti sa bude ďalej posudzovať celková situácia žiadateľa, nebude sa teda tvrdosť odpúšťať všetkým žiadateľom," uviedlo v podkladoch k novele ministerstvo.

Európska komisia zasiahla pred rokmi

Slovenská republika do cudziny dávky na opatrovanie neposiela. Európska komisia ju kvôli tomu pred rokmi zažalovala.

Súdny dvor EÚ v roku 2015 ale žalobu zamietol. Podľa skorších údajov NRZP od súdneho rozhodnutia do konca roku 2020 česká strana postúpila na Slovensko 329 žiadostí o dávky na dlhodobú starostlivosť. Ročne to bolo päť až sedem desiatok prípadov.

Český príspevok na starostlivosť sa vypláca hendikepovaným a seniorom v štyroch stupňoch od 880 do 27-tisíc korún (od takmer 35 do 1 070 eur) mesačne podľa závislosti od pomoci, využiť sa dá na domácu, terénnu i ústavnú starostlivosť. 

Slovenský príspevok predstavuje vyše 600 eur

Slovenský príspevok na opatrovanie predstavuje na jednu osobu 615,50 eura (teraz 15 534 korún), na viac osôb potom 816,60 eura (teraz 20 609 korún).

Môže ho poberať príbuzný, ktorý sa stará o ťažko zdravotne postihnutého, býva s ním, nezarába viac ako 2,5-násobok životného minima a platí dôchodkové poistenie.

Peniaze nezíska, ak je osoba v starostlivosti v domove pre seniorov, týždňovom stacionári či má opatrovateľskú službu viac ako osem hodín v mesiaci.

Podľa NRZP by novela pomohla asi 500 českým občanom, ktorí sa vrátili zo Slovenska a poberajú slovenskú penziu.

"Títo ľudia nemajú možnosť objednať si akúkoľvek sociálnu službu a mnohokrát ide o veľmi závažné situácie," uviedla rada.

Sťažovala sa na to, že skorší návrh novely s riešením stavu ministerstvo vlani v septembri stiahlo a do terajšej prerokovanej novely o sociálno-zdravotných službách ustanovenie nedalo. Je až v ďalšej chystanej novele.

Pozrite si aj reportáž z 18. júna o obavách z výšky dôchodkov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok