Podvodníkov z väzenia dostala novela Trestného zákona. Dôchodca, ktorého okradli o dom a úspory, utiekol a bojí sa vrátiť domov

19.7.2024 11:51

Dôchodca z Gelnice Jozef Štefánik, ktorého vlani dvojica z Mníška nad Hnilcom podviedla o 83-tisíc eur a rodinný dom, sa schováva na neznámom mieste. Pred týždňom podvodníkov Krajský súd v Košiciach prepustil na slobodu, pretože pri rozhodovaní sa už riadil novelou Trestného zákona.

Jozef Štefánik má z podvodníkov obavy, hoci sú opäť za mrežami, pre celkom iný trestný čin.  

Prepustení po odvolaní

Okresný súd v Spišskej Novej Vsi recidivistov v máji odsúdil na nepodmienečné tresty. Tí sa však odvolali a Krajský súd v Košiciach ich 11. júla prepustil.

"Krajský súd v Košiciach zrušil rozsudok Okresného súdu v Spišskej Novej Vsi v celom rozsahu a vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovné prejednanie a rozhodnutie. Po zverejnení nálezu pléna Ústavného súdu bude zásadným spôsobom upravený rozsah škody, ktorá v prípade oboch obžalovaných radikálne zmení právnu kvalifikáciu ich konania z obzvlášť závažného zločinu na prečin.” uviedol Krajský súd v Košiciach.

Dôchodca utiekol

Poškodený Jozef Štefánik skončil po ataku podvodníkov v starostlivosti psychiatrov. Tí ho dostali z najhoršieho. Správa o prepustení recidivistov však v ňom opäť vyvolala strach. Doma ho štáb ta3 nenašiel.

“On ušiel. Ušiel. Mne sa hlási na telefón, ale nedvíha nikomu telefón. Bojí sa vrátiť domov, pretože už nikomu neverí. Aj keď som mu povedal: Neboj sa, vráť sa domov, oni sú zatvorení znovu, nie za to, čo urobili, za nový trestný čin, ktorý spáchali. Ale sú pod kontrolou. Nie, on sa nevráti, lebo on už neverí ani mne,” hovorí sused poškodeného Ladislav Lukáč.

Nielen pán Štefánik je z vývoja situácie sklamaný. Tieto udalosti ťažko prežívajú aj v mieste bydliska pána Štefánika.

“Sú to ľudia, ktorí okradli o všetko človeka, ktorý celý život makal. Verím tomu, že keď si tento prípad pozrú na vláde, začnú sa tým zaoberať,” uviedol primátor Gelnice Dušan Tomaško.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok