Biden o sebe hovorí, že je sakramentsky bystrý. Otázky o veku však považuje za oprávnené

16.7.2024 06:38

Americký prezident Joe Biden znovu odmietol pochybnosti ohľadom svojej schopnosti uchádzať sa o znovuzvolenie. V rozhovore pre stanicu NBC sa označil za "sakramentsky bystrého", otázky na svoj vek ale považuje za legitímne.

Joe Biden
Foto: TASR/AP

Oprávnené otázky

Najstarší prezident v dejinách USA tiež uviedol, že otázky na svoj vek považuje za oprávnené. "Chápem, prečo si ľudia hovoria, 'bože, má 81 rokov'. Páni. Aké to bude, keď bude mať 83 alebo 84. Je to legitímna otázka," dodal.

Z najnovších prieskumov vyplýva, že súboj o voliča medzi Bidenom a jeho predchodcom v úrade Trumpom zostáva v zásade vyrovnaný aj za nevídaných polemík ohľadom Bidenovej spôsobilosti na výkon funkcie.

"Údaje z prieskumov ukazujú, že medzi nami nie je veľký rozdiel," povedal Biden s tým, že súboj je naďalej "v podstate vyrovnaný". Vyzval tiež, aby sa médiá viac zameriavali na Trumpove "klamstvá" počas televíznej debaty a nie iba na jeho zdravie.

"Bola to chyba"

Americký prezident Joe Biden tiež pre televíziu NBC News označil za chybu svoje vyjadrenie z minulého týždňa, keď v spojitosti exprezidentom Donaldom Trumpom použil výraz terč.

Niektorí Trumpovi spojenci Bidena a ďalších demokratov vinia, že údajne podnecujú nepriateľstvo voči bývalému prezidentovi, čo prispelo aj k sobotňajšiemu útoku na Trumpa. Biden údajne minulý týždeň v súkromnom telefonickom rozhovore s podporovateľmi demokratov uviedol, že je na čase umiestniť Trumpa do stredu terča.

"Bola to chyba, použiť to slovo," povedal Biden vo vysielaní NBC News. "Mal som na mysli zamerať sa naňho, zamerať sa na to, čo robí," dodal prezident.

Pochyby nevyvrátil

NBC upozornila, že Biden v rozhovore pochybnosti o svojej spôsobilosti úplne nerozptýlil a aj počas interview miestami mrmlal a inokedy sa mu strácal hlas.

V reakcii na otázku ohľadom sobotného pokusu o atentát na Trumpa prezident uviedol, že sa v rukách tajnej služby USA, ktorá má na starosti ochranu dôležitých osôb, cíti bezpečne. "Otázkou je, či mali predvídať, čo sa stalo. (...) To zostáva otvorenou otázkou," povedal ďalej v rozhovore s NBC.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok