Čo vám ušlo z V politike: Takáč tvrdí, že útočníka k atentátu na premiéra priviedli protesty. Spoločnosť sme nehecovali, bráni sa Stohlová

15.7.2024 00:00

Reakciou na májový atentát je zákon "lex atentát". Opozícia nerozumie, prečo legislatíva prešla zrýchlením konaním. Vládna koalícia ju viní z blokácie.

V politike
Foto: ta3

Časť relácie V politike, ktorej hosťami boli minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) a podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre životné prostredie Tamara Stohlová (PS), sa týkala témy možného „lex atentát II.“.

Diskutovali aj o protestoch, ktoré koalícia považuje za „spúšťač“ atentátu na premiéra Roberta Fica v Handlovej. 

Ďalšie súbory zákonov "lex atentát"

Richard Takáč naznačil, že vláda pripravuje „lex atentát II.“.

„Ministerstvá, ktorých sa legislatíva týka, na nej usilovne pracujú. Ministerstvo hospodárstva do toho nemá čo dať, no rezort spravodlivosti, vnútra, obrany a kultúry pripravujú zmenu zákona," povedal.

Myslí si, že vláda by mohla so zmenenou legislatívou v podobe „lex atentát II.“ a „lex atentát III.“ prísť na jeseň tohto roka. „Bude mať väčší záber a priestor dostane aj diskusia, ktorú žiada opozícia,“ uviedol minister. 

O nových detailoch, ktoré by mal obsahovať zákon, nemal šéf rezortu žiadne informácie. 

Hľadajú sa mimoriadne škody

Opozícia vidí konkrétny problém v skrátenom legislatívnom konaní a doživotnej rente pre premiéra. „Aké by boli škody, keby sa Ficovi nepriznalo doživotné vyplácanie mzdy? Čo sú tie mimoriadne škody, ktoré by mali spĺňať zákonné podmienky pre spustenie zrýchleného legislatívneho konania," pýtala sa Tamara Stohlová. 

Takáč nerozumie, prečo koalícii vyčítajú skrátený proces. Dodal, že keby v tom čase vláda k takémuto kroku nepristúpila, Slovensko by zažilo veľké škody.

Koalícia adresuje kritiku aj opozícii

Vládna koalícia kritizuje opozíciu, že schválne blokuje a nepodporuje jej snahu o zmenu nastavení v zákonoch a v spoločnosti. 

„Chcem sa vyhraniť voči tvrdeniam, že my nič nepodporíme, lebo sme opozícia a staviame sa voči Smeru. My aj v parlamente ukazujeme, aké je to byť konštruktívnou opozíciou,“ podotkla poslankyňa. 

Na to jej oponoval Takáč: „V každých voľbách, ktoré boli - parlamentné, prezidentské a eurovoľby - ste nehovorili o svojom volebnom programe, ale hovoril ste o tom, ako váš jediný cieľ je poraziť Smer a Roberta Fica.“ 

Premiér momentálne hovorí, že cieľom jeho strany a jeho samotného je poraziť liberalizmus. 

Protesty na oboch koridoroch

Problematické je aj osočovanie opozície a kladenie jej viny za májový atentát na premiéra. 

Stohlová považuje za nevhodné, ako minister pôdohospodárstva obviňuje Progresívne Slovensko za tento čin.

„Zasieva do verejnosti nepokoj a tvrdí, že nesieme zodpovednosť za atentát. My sme protesty viedli slušne a vecne. Žiadnym spôsobom sme nehecovali spoločnosť, na rozdiel od toho, čo sme videli pri protestoch Smeru, kde boli reči o potkanoch,“ ohradila sa. 

Po tomto vyhlásení sa v debate spustila slovná prestrelka, pri ktorej si hostia vymieňali tvrdenia, čo všetko odznieva na protestoch Smeru a Progresívneho Slovenska. 

Viac už v relácii V politike, ktorú si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok