Čo vám ušlo z V politike: "Lex atentát" podľa Majerského šili horúcou ihlou. Šutaj Eštok: Nikto nechce protesty pred domovmi politikov

24.6.2024 00:00

Hosťami relácie V politike boli minister vnútra a predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok a predseda KDH Milan Majerský. Témou bol „lex atentát" či výsledky prieskumu preferencií.

Šutaj Eštok, Majerský
Foto: ta3/Branislav Kopča

Lex atentát

Majerský si myslí, že súbor zákonov „lex atentát" bol „šitý horúcou ihlou" a nepomohol by zabrániť atentátu na premiéra. „Nemáme zatiaľ závery vyšetrovania, nemáme expertízy," dodal líder KDH.

Pripomenul, že zákon kritizovali viaceré strany vrátane generálneho prokurátora, ombudsmana či Združenia miest a obcí Slovenska.

„Pre nás je právo na zhromažďovanie niečím veľkým a vážnym," uviedol Majerský s tým, že by sme si ho mali vážiť. 

Polarizácia spoločnosti

„Vulgarita v spoločnosti prerastá jedna cez druhú," hovorí Majerský. „Médiá aj politici si musia uvedomiť, že nesú zodpovednosť aj za mládež." Líder KDH kritizoval karikatúru uverejnenú v jednom z médií, na ktorej Peter Kotlár močí na hroby obetí pandémie. „To je vulgarita najvyššieho zrna," myslí si Majerský. 

Šutaj Eštok zdieľa rozhorčenie predsedu KDH. „Žiaden zákon nedokáže zabrániť tomu, aby sa tu nenávisť vyostrovala," dodal minister vnútra. Taktiež kritizoval jedno z médií, ktoré podľa jeho slov po prezidentských voľbách napísalo, že ich vyhral „popletený lúzer podvodom".

„Toto nie je cesta k zmierneniu, toto nie je cesta k zastaveniu nenávisti, a to si musí uvedomiť každý - aj politici, aj médiá, ale aj každý jeden občan," myslí si šéf rezortu vnútra.

Lex atentát podľa neho reaguje na veci, ktoré historicky neboli ošetrené. „Veď hádam nikto z nás nechce, aby sa protestovalo pred domovmi politikov," dodal.

Skrátené legislatívne konanie

O súbore zákonov „lex atentát" sa bude v Národnej rade rozhodovať v skrátenom legislatívnom konaní, čo opozícia kritizuje. „Ja neviem, kedy už skrátené, ak nie po tom, čo sa udial útok na demokraciu," pýta sa Šutaj Eštok.

Debata podľa neho v parlamente prebehla a aj sa dohodli na prijatí pozmeňujúcich návrhov, ktoré navrhli aj poslanci z opozície.

KDH je za zákon ochotné zahlasovať v prípade, že v ňom nebude figurovať doživotná renta pre premiéra. 

Prieskum preferencií

V relácii sme priniesli aj exkluzívny prieskum o tom, ako by v júni dopadli parlamentné voľby.

Výsledky prieskumu si môžete pozrieť v grafe.

Čísla, ktoré v prieskume dosiahol Hlas-SD, podľa Šutaja Eštoka potvrdzujú výsledok parlamentných volieb. „Ja samozrejme rozumiem, že po atentáte na pána premiéra časť aj našich voličov vyjadruje akúsi podporu Robertovi Ficovi a možno aj strane Smer," dodal minister s tým, že ostávajú stranou, ktorá plní sľuby. 

Majerský za miernym nárastom KDH vidí „efekt toho, že sa niektoré strany vyprázdňujú a postupne sa voliči KDH, a niekedy aj členovia KDH, vracajú domov."

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie. ↓

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok