Ficov prejav na Devíne bol štátnickým vystúpením, myslí si Takáč. Premiér sa snaží o odpútanie pozornosti, reaguje Stohlová

14.7.2024 12:27

Hosťami v relácii V politike boli minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) a podpredsedníčka Výboru NR SR pre životné prostredie Tamara Stohlová (PS). Prečítajte si to najdôležitejšie, čo odznelo v relácii.

Lex atentát

Prezident Pellegrini podpísal súbor zákonov lex atentát, ktorý okrem iného obsahuje aj doživotnú rentu pre premiéra či obmedzenie práva na zhromažďovanie. „Myslím si, že je úplne legitímne, že to prezident podpísal, však je to zákon, s ktorým sa stotožnil,“ uviedol Takáč.

Dodal, že v minulosti boli protesty uskutočňované aj pred domovmi politikov. „Myslím si, že z pohľadu zákona lex atentát je toto správne, aby sme eliminovali a zakázali protesty napríklad pred obydliami politikov,“ dodal minister pôdohospodárstva s tým, že víta aj schválenie doživotnej renty pre premiéra.

Stohlová uviedla, že bol lex atentát prijímaný chaoticky, s legislatívnymi chybami a navyše v zrýchlenom konaní. Obsah podľa poslankyne PS nereaguje na situáciu v súvislosti s atentátom na predsedu vlády a „nijako sa nedotýka bezpečnosti“.

Za neprijateľné označila obmedzenie slobody zhromažďovať sa. „Je nemysliteľné, aby bolo predmetom povoľovania alebo zakazovanie,“ dodal s tým, že sa zhodujú na tom, že by sa protesty nemali diať pred obydliami verejne činných osôb. „My sme ich preto na takýchto miestach nikdy neorganizovali.“

Premiér na Devíne

Robert Fico sa prvýkrát od atentátu objavil na verejnosti počas osláv sviatku sv. Cyrila a Metoda na hrade Devín.

V prejave hovoril o potrebe spoločne sa postaviť voči ideológiám, ktoré podľa neho poškodzujú Slovensko. V rámci obrany voči nim bude podľa neho možno potrebné hľadať zhodu na politickej scéne pri úprave Ústavy SR, aby sa postavila ešte silnejšia hrádza "proti liberálnym a progresivistickým ideológiám".

Takáč označil premiérov prejav za „štátnické vystúpenie, ktoré pomenovalo reálnu situáciu v spoločnosti.“

Pripomenul, že premiérove slová neboli adresované občanom Slovenskej republiky, ale boli reakciou na ideu. „Chceme zakotviť určité hodnoty, ktoré patria do spoločnosti, ktorú zastupujeme aj my v strane Smer-SD. Chceme ich zakotviť aj do Ústavy SR,“ tvrdí Takáč, ktorý ako príklad uviedol manželstvo muža a ženy.

Snaha o odpútanie pozornosti

Podľa Stohlovej sú premiérove kroky snahou o odpútanie pozornosti. Po konci tohto volebného obdobia bude premiér Fico pri moci 16 rokov a podľa Stohlovej nebol schopný sa venovať problémom ako sú „rozpadávajúce sa nemocnice, neúnosné čakacie lehoty k lekárom“ či „nespoľahlivé železnice“.

Najlepšie to podľa poslankyne dokazuje to, „že sa tu v zrýchlenom konaní prijíma doživotná renta pre Roberta Fica, kým ľudia sa tu skladajú na rekonštrukciu neonatológie v Košiciach.“

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok