Podpora Ukrajiny, kritika Číny, odkaz Rusku. 8 hlavných bodov deklarácie, ktorú v stredu prijal samit NATO

11.7.2024 14:03 , Aktualizované: 11.7.2024 19:46

Členské krajiny NATO na summite vo Washingtone v stredu prijali spoločnú deklaráciu, ktorá sľubuje ďalšiu podporu Ukrajine, kritizuje Čínu za partnerstvo s Ruskom a dotýka sa mnohých ďalších tém. Toto je výber kľúčových bodov z vyhlásenia 32 aliančných spojencov.

1. Kritika Pekingu

Severoatlantická aliancia prvýkrát obvinila Peking z toho, že dodáva Rusom súčiastky do zbraní a ďalší tovar, ktorý Moskva využíva vo vojne proti Ukrajine. Čínsku ľudovú republiku spojenci označili za "rozhodujúceho" aktéra, ktorý Rusku umožňuje v agresii pokračovať.

"Vyzývame ČĽR... aby ukončila všetku materiálnu a politickú podporu ruského vojnového úsilia. To zahŕňa presuny tovaru dvojakého použitia, ako sú komponenty do zbraní, vybavenia a surovín, ktoré slúžia ako zdroje ruského obranného priemyslu. ČĽR nemôže umožňovať najväčšiu vojnu v Európe v nedávnej minulosti bez toho, aby to negatívne dopadalo na jej záujmy a povesť,“ píše sa v komuniké.

2. Odsúdenie podpory zo strany KĽDR a Iránu

NATO zároveň odsudzuje podporu, ktorú Moskve poskytujú Severná Kórea a Irán. Tieto dve krajiny podľa deklarácie dodávajú Rusom delostreleckú muníciu, balistické strely aj bezpilotné lietadlá.

3. Podpora Ukrajiny do budúcnosti

NATO v deklarácii dáva najavo "odhodlanie podporovať Ukrajinu v budovaní" armády schopné poraziť Rusko a odstrašiť prípadné ďalšie útoky.

"V tomto smere hodláme v budúcom roku poskytnúť minimálnu výšku financovania na úrovni 40 miliárd eur," uvádza vyhlásenie, čím sľubuje aspoň zachovať doterajšiu výšku podpory.

4. Nový orgán pod hlavičkou NATO

Spojenci potvrdili, že zriaďujú nový orgán pod hlavičkou NATO, ktorý bude koordinovať dodávky vojenskej pomoci na Ukrajinu a výcvik ukrajinských vojakov.

"Jeho cieľom je dostať bezpečnostnú pomoc Ukrajine na trvalú bázu a zaistiť zlepšenú, predvídateľnú a ucelenú podporu... Bude podporovať transformáciu obranných a bezpečnostných síl Ukrajiny, čím umožní jej hlbšiu integráciu s NATO," píše sa v deklarácii.

5. Ukrajina zatiaľ mimo NATO

Summit ani tento rok nepozval Ukrajinu do Aliancie a zopakoval stanovisko, že sa tak stane, "keď sa spojenci zhodnú a budú splnené podmienky". Zároveň lídri deklarovali, že budúcnosť Ukrajiny je v NATO.

"Budeme ju naďalej podporovať na jej nezvratnej ceste k plnej euroatlantickej integrácii, vrátane členstva v NATO," uvádza deklarácia.

6. Odkaz Aliancie Rusku

"NATO nechce konfrontáciu a nepredstavuje pre Rusko žiadnu hrozbu. Zostávame ochotní udržiavať otvorené komunikačné kanály s Moskvou v snahe zmierňovať riziká a predísť eskalácii," odkázala Aliancia Rusku.

To okrem iného členské krajiny kritizujú za stupňovanie "agresívnych hybridných krokov proti spojencom", ktoré podľa nich zahŕňajú sabotáž, využívanie migrantov, kyberútoky alebo šírenie propagandy.

7. Transformácia kolektívnej obrany

Deklarácia tiež popisuje prácu na transformácii plánov kolektívnej obrany, ktorú NATO spustilo vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu začatej vo februári 2022.

"Ďalej urýchľujeme modernizáciu našej kolektívnej obrany," uvádza dokument, pričom ako konkrétne kroky spomína častejšie spoločné cvičenia, postupné posilňovanie východného krídla Aliancie, zriadenie nového strediska "kybernetickej obrany" či využívanie schopností najnovších členov, teda Fínska a Švédska.

8. Švédsko prvýkrát na samite

Švédsko, ktoré do NATO vstúpilo tento rok na jar, je prvýkrát na summite ako člen aliancie a lídri ho vo vyhlásení "vrelo vítajú".

Zároveň sa lúči s doterajším generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý na jeseň po desiatich rokoch vo funkcii končí. "Sľubujeme našu plnú podporu jeho nástupcovi Markovi Ruttemu," uvádzajú spojenci v odkaze pre niekdajšieho holandského premiéra.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok