Samit NATO vrcholí. Je otázkou času, keby bude Ukrajina členom, tvrdí Stoltenberg. Zelenskyj volá po jednote

11.7.2024 07:18 , Aktualizované: 11.7.2024 21:04

Krajiny NATO si prajú, aby sa Ukrajina stala členom Aliancie, vyhlásil šéf NATO Jens Stoltenberg na samite vo Washingtone. Zelenskyj si želá zachovať jednotu so všetkými aliančnými partnermi.

Otázkou je kedy

Otázkou nie je to, či Ukrajina vstúpi do NATO, ale kedy sa tak stane, podotkol Stoltenberg po pracovnom zasadnutí na samite vo Washingtone.

Vstup nášho východného suseda do Aliancie označil za nezvratný. 

Spojené štáty umiestnia v Nemecku strely dlhého doletu. Kremeľ vyhlásil, že aktivity NATO predstavujú závažnú hrozbu pre ruskú národnú bezpečnosť.

Putinov hovorca to uviedol v reakcii na doterajšie výstupy zo samitu NATO vo Washingtone.

Jednota s partnermi

Volodymyr Zelenskyj považuje za potrebné zachovať jednotu s partnermi v NATO.

Zároveň privítal záväzok členských štátov poskytnúť Ukrajine na budúci rok vojenskú pomoc v objeme 40 miliárd eur alebo v utorok oznámené dodávky ďalších systémov protivzdušnej obrany.

Ukrajina dnes podľa Zelenského tiež podpísala ďalšiu bezpečnostnú dohodu, tentoraz s Rumunskom. Budúci týždeň ju podpíše s Českou republikou.

Zároveň znovu apeloval na lídrov členských štátov NATO, aby zrušili všetky obmedzenia uvalené na používanie nimi dodaných zbraní na vojenské ciele v Rusku.

"Ak chceme vyhrať, zvíťaziť... musíme zrušiť všetky obmedzenia," vyhlásil. Dúfa, že spojenci Ukrajiny napokon učinia takéto rozhodnutie a umožnia jej zasahovať ciele aj hlboko v Rusku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok