Rusko reaguje na samit NATO. Aktivity Aliancie na Ukrajine si vyžiadajú odpoveď, varuje Kremeľ

11.7.2024 11:37 , Aktualizované: 11.7.2024 19:23

Aktivity NATO predstavujú závažnú hrozbu pre ruskú národnú bezpečnosť a vyžiadajú si zo strany Moskvy odpoveď. V reakcii na doterajšie výstupy zo samitu NATO vo Washingtone to vo štvrtok podľa agentúry TASS uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Severoatlantická aliancia podľa neho podnecuje napätie v Európe a plne sa angažuje v konflikte na Ukrajine. Ten rozpútalo Rusko svojou plnohodnotnou inváziou pred viac ako dvoma rokmi.

"Je zrejmé, že Aliancia sleduje jeden zo svojich hlavných cieľov - pokorenie Ruska, jeho strategickú porážku," uviedol Peskov, podľa ktorého NATO posúva svoju infraštruktúru stále bližšie k ruským hraniciam.

Samitová deklarácia

Členské krajiny NATO vo Washingtone v stredu prijali deklaráciu, ktorá okrem iného sľubujú ďalšiu podporu Ukrajine. Tá zahŕňa financovanie vo výške 40 miliárd eur. Lídri tiež jasne dali najavo, že budúcnosť Ukrajiny v Alianci je teraz "nezvratná".

"Zaväzuje nás to k hlbokej analýze prijatých rozhodnutí a uskutočnených diskusií, k veľmi starostlivej analýze textu deklarácie. Jedná sa o veľmi vážne ohrozenie národnej bezpečnosti našej krajiny. To všetko od nás bude vyžadovať premyslené, koordinované a účinné opatrenia v reakcii proti NATO," doplnil Peskov.

Aliancia v stredu Rusku odkázala, že si konfrontáciu s ním nepraje. Naopak obvinila Moskvu, ktorá svojím vpádom na Ukrajinu rozpútala najväčší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny, že stupňuje hybridný konflikt s členskými krajinami bloku cez sabotáž, kyberútoky alebo šírenie propagandy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok