Putin chce podľa Bidena vymazať Ukrajinu z mapy sveta. Na samite ohlásil zásielku ďalších zbraní pre Kyjev

10.7.2024 07:13 , Aktualizované: 10.7.2024 10:37

Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej agresii, Spojené štáty a spojenci zo Severoatlantickej aliancie poskytnú ďalšie systémy protivzdušnej obrany a majú v úmysle ich v nasledujúcich mesiacoch dodať desiatky. Vyhlásil to na úvod samitu NATO americký prezident Joe Biden. Aliancia podľa neho nemôže dopustiť, aby Rusko na Ukrajine zvíťazilo, to sa nesmie stať.

Biden povedal, že ruský prezident Vladimir Putin si neželá nič iné, len "vymazať Ukrajinu z mapy" sveta. "Ukrajina môže zastaviť (ruského prezidenta Vladimira) Putina a urobí to... Má našu plnú podporu," vyhlásil Biden. Podľa neho USA dodajú Kyjevu ďalšie systémy protivzdušnej obrany spolu s Nemeckom, Talianskom, Holandskom a Rumunskom.

Ocenenie pre Stoltenberga

Biden v prejave hovoril o trvalej podpore, ktorú jeho vláda poskytuje Kyjevu. Na záver potom ocenil pôsobenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga na čele aliancie a udelil mu Prezidentskú medailu slobody, ktorá je v Spojených štátoch najvyšším civilným vyznamenaním.

 "Viedli ste túto alianciu v jednom z najzávažnejších období jej histórie," povedal Biden. "Keď sa začala ruská vojna na Ukrajine, nezaváhali ste. Dnes je NATO silnejšie, inteligentnejšie a energickejšie, ako keď ste začínali," pokračoval.

"Miliarda ľudí v Európe a Severnej Amerike - vlastne na celom svete - bude v nasledujúcich rokoch žať plody vašej práce v podobe bezpečnosti, príležitosti a väčšej slobody," dodal.

Americký prezident vyzdvihol tiež Stoltenbergov "pokojný temperament" a označil ho za "čestného a intelektuálne prísneho muža" aj "dokonalého diplomata". Pokrok, ktorý Aliancia v ostatných rokoch dosiahla, je podľa neho práve aj zásluhou Stoltenberga, ktorý pracuje v prospech NATO "naprieč celým politickým spektrom".

Mandát nórskeho politika, ktorý NATO vedie desiaty rok, spojenci opakovane predlžovali, okrem iného práve kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Tento rok v októbri Stoltenberga v jeho terajšej funkcii vystrieda dlhoročný holandský premiér Mark Rutte.

Zbrane od spojencov

Spojené štáty a viacero ďalších krajín NATO pošlú Ukrajine v nadchádzajúcich mesiacoch desiatky systémov protivzdušnej obrany vrátane najmenej štyroch Patriotov. Vyplýva to z ich novej dohody, ktorú v utorok ohlásil americký prezident Joe Biden v úvode samitu NATO.

"Ohlasujem dnes historický dar pre protivzdušnú obranu Ukrajiny," povedal americký prezident. "Spojené štáty, Nemecko, Holandsko, Rumunsko a Taliansko poskytnú Ukrajine vybavenie pre päť ďalších strategických systémov protivzdušnej obrany," dodal.      

Spojené štáty a ďalšie krajiny NATO však okrem toho podľa jeho slov poskytnú Ukrajine aj desiatky iných taktických systémov protivzdušnej obrany spolu so stovkami kusov munície.

Zo spoločného vyhlásenia viacerých krajín Aliancie vyplýva, že Nemecko a Rumunsko pošlú Ukrajine ďalšie batérie systémov Patriot, zatiaľ čo Holandsko a ďalšie krajiny poskytnú komponenty na vytvorenie jednej ďalšej batérie Patriotu. Taliansko zase Kyjevu poskytne systém protivzdušnej obrany SAMP-T.

Iné krajiny vrátane Kanady, Nórska, Španielska či Spojeného kráľovstva zase poskytnú Kyjevu niekoľko ďalších obranných systémov, ako NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS či Gepard. Ďalšie krajiny NATO zase súhlasili s dodaním munície pre tieto systémy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok