Stoltenberg: Výsledok vojny na Ukrajine ovplyvní globálnu bezpečnosť. Šéf NATO sa obáva víťazstva Ruska

10.7.2024 06:38

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval v utorok lídrov členských krajín Severoatlantickej aliancie, aby naďalej podporovali Ukrajinu v jej odolávaní ruskej agresii. Výsledok vojny na Ukrajine totiž podľa neho ovplyvní globálnu bezpečnosť na nadchádzajúce desaťročia, informuje Reuters.

NATO samit Stoltenberg
Foto: TASR/AP

Ruská agresia proti Ukrajine je najväčšou bezpečnostnou krízou za posledné generácie. Pri slávnostnom otvorení samitu Severoatlantickej aliancie to vyhlásil generálny tajomník NATO.  Severoatlantická aliancia podľa jeho slov musí teraz v prípade Ukrajiny preukázať rovnaké odhodlanie, aké už prejavila aj v iných kľúčových momentoch svojich dejín.

Najväčším rizikom je výhra Ruska

"Skutočnosťou je, že s agresívnym Ruskom ako susedom nie sú žiadne možnosti bez nákladov. A nie sú žiadne možnosti bez vojnového rizika," povedal. "Najväčším rizikom však bude, ak Rusko na Ukrajine zvíťazí... To nemôžeme dopustiť," dodal.

Výsledok vojny na Ukrajine ovplyvní podľa Stoltenberga globálna bezpečnosť na desaťročia. "Najväčšou cenou a najväčším rizikom by bolo, ak by Rusko na Ukrajine zvíťazilo," poznamenal Stoltenberg. Ruské víťazstvo by podľa neho nepovzbudilo len prezidenta Vladimira Putina, ale aj ďalších autoritárskych lídrov v Iráne, Severnej Kórei a Číne. Tí všetci podľa neho podporujú ruskú vojnu a chcú, aby NATO neuspelo.

Zákazka na rakety Stinger

Agentúra Severoatlantickej aliancie pre podporu a obstarávanie (NSPA) v utorok v mene niekoľkých členských štátov NATO zadala zákazku na výrobu protilietadlových rakiet Stinger v hodnote približne 700 miliónov dolárov.

O nadnárodnom kontrakte informoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na zasadnutí lídrov zbrojárskeho priemyslu, ktoré prebieha na okraj samitu NATO vo Washingtone. Zákazka je podľa AP jedným z mnohých krokov, ktoré Aliancia na summite presadzuje s cieľom dosiahnuť, aby každá členská krajina zvýšila svoje vlastné kapacity na výrobu zbraní.

Rakety Stinter sú jedny z prvých zbraní, ktoré Spojené štáty dodali Ukrajine po spustení ruskej invázie na jar 2022. Tieto prenosné obranné systémy typu zem-vzduch môžu niesť vojaci alebo môžu byť pripevnené na vozidlo. Používajú sa na obranu proti lietadlám na krátku vzdialenosť.

Jednou z hlavných tém washingtonského samitu je práve podpora Ukrajiny, ktorá sa už vyše dvoch rokov bráni voči ruskej agresii. Stretnutie na najvyššej úrovni hláv štátov a vlád sa uskutočňuje pri príležitosti 75. výročia vzniku NATO. Samit hostí americký prezident Joe Biden a okrem iných sa na ňom zúčastňujú aj ukrajinský či juhokórejský prezident - Volodymyr Zelenskyj a Jun Sok-jol.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok