Zelenskyj plánuje na samite NATO presadiť posilnenie vzdušnej obrany Ukrajiny. Od Aliancie žiada bezpečnostné záruky aj stíhačky

9.7.2024 08:12 , Aktualizované: 9.7.2024 22:29

Vo Washingtone začal v utorok (9. júla) podvečer samit NATO, ktorý potrvá do štvrtka. Na programe sú tri pracovné rokovania.

Prezidenti a šéfovia vlád 32 krajín NATO majú na programe tri pracovné rokovania.

Jedno sa týka Ukrajiny a zúčastní sa ho rovnako ako vlani ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Slovensko zastupuje prezident Peter Pellegrini. 

Záruka bezpečnosti a stíhačky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje pri trojdňovom samite bojovať za presadenie silných rozhodnutí ohľadom posilnenia ukrajinskej vzdušnej obrany a dodávok ďalších stíhacích lietadiel F-16 Ukrajine, ktorá naďalej čelí ruskej agresii.

Podľa agentúry Reuters to Zelenskyj vyhlásil po prílete do Washingtonu. S americkým prezidentom Joom Bidenom sa Zelenskyj stretne vo štvrtok, uviedla hovorkyňa Bieleho domu.

"Dnes sa začína summit NATO... . Bojujeme za ďalšie bezpečnostné záruky pre Ukrajinu a tými sú zbrane, financie a politická podpora," uviedol Zelenskyj vo videu na platforme Telegram.

Séria opatrení pre podporu Ukrajiny

Poradca Bieleho domu pre národný bezpečnostný Jake Sullivan načrtol sériu opatrení, ktorých cieľom je posilniť podporu Ukrajiny zo strany Spojených štátov a ďalších členských krajín Severoatlantickej aliancie.

NATO v najbližších dňoch podľa Sullivana oznámi zriadenie nového vojenského velenia pre výcvik a vybavenie ukrajinských jednotiek v Nemecku a zároveň vymenuje vysokého predstaviteľa v Kyjeve, ktorého úlohou bude prehĺbiť vzťahy s alianciou.

Nákup striel Stinger

Severoatlantická aliancia pre niekoľko členských štátov podpísala zmluvu na nákup protilietadlových striel Stinger v hodnote 700 miliónov dolárov.

V prejave k predstaviteľom zbrojoviek to na okraj samitu NATO povedal generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

Vojenské výdavky aliančných štátov podľa neho stále rastú a najmenej 23 krajín tento rok vyčlení na armádu dve percentá HDP či viac.

Priorita Slovenska na samite je podľa prezidenta hovoriť o mieri. Pozrite si jeho vyjadrenie:

Strana SaS očakáva od prezidenta Petra Pellegriniho, že bude na samite NATO vo Washingtone prezentovať jasnú pozíciu Slovenska nielen v členstve v Aliancii, ale aj pri podpore Ukrajiny.

Jednoznačné gesto

"Od Petra Pellegriniho musí vzísť jednoznačné gesto, že sme na strane Ukrajiny, že jej chceme pomáhať a že ju chceme brániť pred agresiou," vyhlásil v utorok predseda SaS a poslanec Branislav Gröhling. Verí, že prezident sa oslobodí od politiky Fica a nebude prezentovať "politiku fiktívneho mieru". Apeloval, aby Pellegrini na samite nepodkopával jednotu Aliancie ani dlhoročnú snahu Slovenska patriť na Západ.

Odsúdenie útoku na nemocnicu

Líder PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka sa pýta, kde je odsúdenie ruských útokov na detskú nemocnicu zo strany prezidenta a premiéra. "Pán Fico, pán Pellegrini, vyzývam vás, okamžite odsúďte tento hrozný čin, zvýšte humanitárnu a inú podporu nášmu susedovi, a ponúknite detským pacientom z Ukrajiny pomoc nášho zdravotníctva. To je to najmenej, čo by ste mali ako štátnici ihneď spraviť. Nie rozprávať hlúposti o liberalizme," skonštatoval.

Prezident po príchode do Washingtonu potvrdil, že Slovensko sa zúčastní na vytvorení nového finančného balíka pre Ukrajinu s tým, že do príspevku SR by sa mohli zarátavať aj iné aktivity, ktoré pre Ukrajinu robí. K článku o budúcom členstve Ukrajiny v Aliancii povedal, že SR trvá na tom, aby bol vstup podmienený splnením podmienok a rozhodnutím členských štátov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok