Bidenov tím zaslal moderátorom otázky, ktoré majú klásť prezidentovi. Výpoveď neminula jednu novinárku

10.7.2024 05:00

Andrea Lawfulová-Sandersová z filadelfskej rozhlasovej stanice WURD prišla o prácu pre rozhovor s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Priznala, že rozhovor robila na základe otázok, ktoré jej vopred poslal Biely dom, píšu novinky.cz.

Biden
Foto: TASR/AP

V rozpore s praxou

Vyšlo tiež najavo, že to nebol jediný prípad, keď Bidenov tím takto postupoval. Napriek pripraveným otázkam sa prezident USA v rozhovore nevyhol ďalším nezmyselným výrokom, informoval český web.

"Prvý rozhovor s Joeom Bidenom po prezidentskej debate 3. júla nezávisle pripravila a zorganizovala moderátorka rádia WURD Andrea Lawful-Sandersová bez vedomia, konzultácie alebo spolupráce s vedením," uviedla vo vyhlásení Sara Lomaxová, prezidentka a generálna riaditeľka rozhlasovej stanice, ktorá sa označuje za jedinú černošskú rozhlasovú stanicu vo Filadelfii.

"Rozhovor obsahoval vopred napísané otázky, ktoré poskytol Biely dom, čo je v rozpore s našou praxou zostať nezávislým médiom, ktoré sa zodpovedá našim poslucháčom. V dôsledku toho bola dosiahnutá dohoda medzi moderátorkou a rádiom o profesionálnom rozchode s okamžitou platnosťou," uviedlo vedenie stanice a dodalo, že túto prax neschvaľuje, pretože médium "nie je hovorcom žiadnej administratívy".

Moderátorka potvrdila ukončenie pracovného pomeru. "S okamžitou platnosťou už nie som moderátorkou na WURD. Včera som podala výpoveď a prijali ju," napísala Lawful-Sandersová na sociálnej sieti.

Priznala to

Po televíznej debate s Donaldom Trumpom nahral Biden dva rozhlasové rozhovory. Okrem vystúpenia na stanici WURD to bol rozhovor s moderátorom Earlom Ingramom, ktorého relácia sa vysiela vo Wisconsine.

Veľkú podobnosť otázok v oboch rozhovoroch si všimol moderátor CNN Victor Blackwell, ktorý sa Lawfulovej-Sandersovej priamo opýtal: "Dal vám tieto otázky Biely dom alebo Bidenov tím, alebo ste im ich museli poslať na schválenie pred rozhovorom?" "Otázky mi boli zaslané na schválenie. Schválila som ich," odpovedala.

Neskôr dodala, že otázky boli "presne" to, čo černošská komunita "chcela počuť", a preto sa necítila pod žiadnym tlakom, napísali novinky.cz.

Napriek vopred zaslaným otázkam Biden počas rozhovoru v rádiu WURD vyvolal ďalšie pochybnosti o svojom zdraví, keď okrem iného urobil zmätočný výrok: "Mimochodom, som hrdá na to, že som, ako som povedala, prvá viceprezidentka, prvá černoška, ktorá slúži s čiernym prezidentom."

Nie je to neobvyklé

Ingram neskôr priznal, že otázky mu vopred poslal Bidenov tím. "Áno, dostal som niekoľko otázok pre Bidena," povedal a doplnil, že položil štyri z piatich zaslaných otázok, pričom na ďalšiu už nezostal priestor.

Bidenov tím neskôr túto prax obhajoval. "Nie je vôbec neobvyklou praxou, že respondenti zdieľajú témy, ktoré preferujú," povedala hovorkyňa Lauren Hittová.

"Rozhovory nepodmieňujeme prijatím týchto otázok a moderátori majú vždy možnosť klásť otázky, o ktorých si myslia, že najlepšie informujú poslucháčov," dodala.

Ako dodala stanica s odvolaním sa na informované zdroje, po spomínanej kontroverzii sa Bidenova kampaň rozhodla upustiť od zasielania otázok vopred.

Pozrite si reportáž z 9. júla o tom, ako napísal Biden list demokratom:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok