Biden sa nevzdáva, neodradili ho ani špekulácie o jeho zdraví. Kandidovať ostávam a zvíťazím, tvrdí

5.7.2024 23:02

Americký prezident Joe Biden nehodlá napriek špekuláciám a pochybnostiam o svojej mentálnej a fyzickej kondícii odstúpiť z volieb o Biely dom. Povedal to podporovateľom na predvolebnom mítingu v štáte Wisconsin. Uviedol, že nehodlá dopustiť, aby televízna debata, v ktorej sa stretol s republikánom Donaldom Trumpom a podal nepresvedčivý výkon, zhatila roky odvedenej práce.

Biden
Foto: TASR/AP

"Čo bude Joe robiť? Zostane v kampani? Vycúva? Čo bude robiť?," pýtal sa rétoricky Biden a pokračoval: „Tu je moja odpoveď – kandidujem ďalej a znovu zvíťazím“.

Po jeho slovách nasledoval búrlivý potlesk zhromaždených.

Bidenov výkon v predvolebnej debate niektoré médiá označili za "katastrofálny" a denník The Washington Post v komentároch prosil Bidenovu ženu Jill, aby svojmu mužovi povedala, že je načase ustúpiť bokom.

Pochybnosti o schopnostiach muža, ktorému by na konci výkonu funkcie bolo 86 rokov, prinútil aj niektorých vysokopostavených demokratov, aby Bidena vyzvali na odstúpenie.

Rozhodnutie by mal starostlivo zvážiť

Demokratický senátor za Virgíniu Mark Warner podľa WP dáva dokopy skupinu svojich kolegov, ktorí by Bidena požiadali, aby uvoľnil miesto vo voľbách inému demokratovi.

Guvernérka štátu Massachusetts Maura Healeyová zase v piatok podľa agentúry Reuters vydala vyhlásenie, v ktorom Bidena žiada, aby svoje rozhodnutie "starostlivo zvážil".

"Prezident Biden v roku 2020 zachránil našu demokraciu a za posledné štyri roky odviedol famóznu prácu. Vyzývam ho, aby v nasledujúcich dňoch počúval amerického ľudu a starostlivo zvážil, či je aj naďalej našou najlepšou nádejou na porážku Donalda Trumpa," píše sa vo vyhlásení guvernérky.

Pozrite si archívnu reportáž zo 4. júla 2024 o tom, že sa Biden nemieni vzdať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok